ПРЕДИНФАРКТНА СОСТОЈБА | Во очите можете да го забележите тивкиот симптом на опасно висок холестерол

550

Високиот холестерол може да ги запуши артериите и да го зголеми ризикот од срцев удар или мозочен удар доколку не се лекува.

Експертите веруваат дека милиони луѓе не се свесни дека се изложени на ризик од висок холестерол. Оваа потенцијално фатална болест обично нема симптоми и затоа е невозможно да се забележи, пишува The Sun.

Но, постојат неколку знаци кои понекогаш можете да ги забележите ако нивото на вашето ниво е опасно високо. Холестеролот е супстанца која се наоѓа во крвта и се произведува од црниот дроб и некои намирници што ги јадете.

На вашето тело му треба за да изгради клетки и да создава витамини и хормони. Високиот холестерол значи дека имате премногу масти во крвта.

Повеќе од половина (три од пет) од возрасните во Англија живеат со висок холестерол, што може да го зголеми ризикот од фатални срцеви заболувања. Според Британското здружение за медицина за исхрана и начин на живот (BANT), многу од овие луѓе не се ни свесни дека го имаат.

Депозити на Xanthelasma

Докторката Rachel Ward рече дека знакот на болеста може да се појави покрај очите.

“Ако имате бели или жолти испакнатини во близина на очните капаци или носот, тоа може да биде знак за висок холестерол. Тоа се наслаги на Xanthelasma и може да бидат показател дека имате висок холестерол”.

Тие обично се појавуваат ако имате генетски наследено висок холестерол. Ова е познато како фамилијарна хиперхолестеролемија. Во овој случај, може да имате некои од следниве знаци:

1. Xanthelasma – мали жолти акумулации на холестерол во близина на внатрешниот агол на окото.

2. Arcus Senilis (corneal arcus) – може да се појави блед прстен околу ирисот на обоениот дел од окото.

Високиот холестерол може да ги запуши артериите и да го зголеми ризикот од срцев или мозочен удар доколку не се лекува.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.