Правила по кои децата во Франција учат како да се однесуваат на маса

190

Речиси секоја мајка го знае проблемот – детето никако не може да ги научи добрите манири на маса, па неретко се случува да тропа со чашата, да гребе со виљушката или да ја чепка храната како да е нешто грозно.

Француските родители не го толерираат ваквото однесување и затоа од најмала возраст ги учат своите деца на добри манири и култура на маса.

Тие ги користат следниве правила

  • Родители, единствено вие сте одговорни за едукацијата на вашето дете поврзана со храната. Не го оставајте тоа на некој друг.

Храната не е играчка, награда, не е средство за утеха, ниту за подобрување на расположението. Не ја користете така.

  • Што ќе се јаде и кога, одлучува родителот. Децата јадат исто, без посебно подготвени рецепти за нив.

Храната е комуникација. Јадете барем еднаш во денот сите заедно седнати околу масата.

  • Разновидното мени е клучно. Не го гответе истиот ручек повеќепати неделно.

Јадењето не мора да им се допадне на децата, но мораат барем да го пробаат.

  • Без повеќе од една ужинка во денот! Нормално е детето да е гладно 20 минути или половина час пред оброкот.

Гответе и јадете без брзање.

  • Јадете вистинска, домашно зготвена храна, не пластика без вкус.

Поставете правила – не догма. Од време на време, тие може да се прекршат. Храната би требало да е задоволство, не да предизвикува стрес.