Познатиот јапонски учител, Макото Шичида советува | Вака детето се прави генијалец!

714

За да прерасне во генијалец, родителите мора да се занимаваат со детето од раѓање, прво развивајќи ја неговата десна страна на мозокот, а потоа постепено воведувајќи игри за развој на левата страна – гласи методот на познатиот јапонски професор Макото Шичида, кој успешно се применува во повеќе од десет земји.

На родителите им се препорачува да започнат да работат со своите деца дома што е можно поскоро, преку следниве форми ⇓⇓⇓

Песничка

Важно е да се посвети време на развојот на умот на детето, секогаш во исто време од денот, со започнување на омилена песна. Професорот Макота Шичида ве советува да ја пеете додека го држите бебето во скут, свртено кон вас, додека цело време во позадина свири некоја бавна музика.

Дишење

Неопходно е детето да научи да дише правилно, вежбајќи како да дува хартиена пчеличка или пеперутка. По некое време, очекувајте да почне да дува “во празно”.

Вежбајте “енергетска топка”

Преправајте се дека помеѓу дланките имате топка што обликувате како снежна, па така замислена, фрлете ја. Повторете го ова и преправејте се дека пиете енергија од вашите раце.

Продолжува на страна 2