Потресна исповед на еден лекар | Зошто секогаш ги гледам ФБ-профилите на починатите пациенти?

176

Лекарот Луис М. Професта од болницата Сент Винсеннт во Индијанаполис, објаснува зошто најпрво ги проверува профилите на Фејсбук на пациентите кои починале, а потоа им јавува на семејствата.

Својата исповед ја објавил на профилот на Линкдин, со наслов „Ќе го проверам вашиот Фејсбук пред да ѝ јавам на мајка ви дека сте умреле“.

„Тоа ја одржува мојата човечност. Јас ќе им го променам животот на вашите родители. Тие никогаш веќе нема да бидат исти. Нема да бидат среќни никогаш. Во овој момент вие сте само едно безимено тело во кое забивавме игли и цевки со надеж дека ќе ве спасиме. Нема емоции, нема ништо што ни кажува дека сте имале желби и соништа. Но, ви должам да научам нешто за вас пред да ја соопштам веста за вашата смрт.“

Секој изгубен пациент за својот лекар е пораз и тоа многу го лути Професта.

„Можеби праќавте порака наместо да внимавате на патот или бевте пијани. Можеби бевте под влијание на дрога. Можеби возевте велосипед без кацига или не внимававте на знаците. Или пак само се откажавте. Можеби и дошло вашето време.

Затоа ја земам вашата возачка дозвола, отворам Фејсбук и ве барам. Познавам многу луѓе, често имаме барем еден заеднички пријател. Го носите накитот кој сега е на пултот со докази. Некогаш и истата облека која моравме да ја исечеме со ножици, натопена со крв. Ви ја гледам насмевката додека сте на плажа или на забава

Гледам како стоите со родителите после дипломирањето. Тогаш ќе знам како изгледаат кога ќе влезат во мртовечницата. Тоа го исклучува прашањето ‘Чие семејство сте?’ и веќе е малку полесно. Тие го извикуваат вашето име, скршени се од болка. Ви го проверувам Фејсбукот за да знам дека претходно сте биле личност која некого сакала и била сакана. Тоа го смирува гласот во мојата глава кој ви е лут и вели: Како можеш да им го направиш ова на оние кои ги сакаш?“, завршува докторот.