По читањето на овие книги едноставно ќе го смените начинот на размислување 

1364

Без разлика дали сакате помош при планирање на вашето следно патување или само сакате да се оддалечите малку од секојдневниот живот, книгите за патувања и патописите се идеални за тоа!

Подолу ви претставуваме неколку книги за патувања.

Алхемичарот – Пауло Коељо

Мотото на оваа книга е: „Кога навистина сакаш нешто, универзумот ќе се погрижи тоа да го оствариш.“ Оваа волшебна приказна, напишана во 1988 година, го следи Сантијаго, пастир, кој тргнува на пат. Преведена е на 67 јазици, а ова ремек-дело на светската литература мора да се прочита.

Географија на блаженството – Ерик Вајнер

Авторот патувал низ 10 земји и на секоја од нив им посветил поглавје во кое го доведува во прашање концептот на среќа во различните култури. Идеално четиво за љубителите на патувања, но и за оние кои сакаат да го откријат одговорот на прашањето што е всушност среќата.

На патот – Џек Керуак

Иако филмот не беше многу успешен, оваа книга сепак е класика. „На патот“ е роман напишан од американскиот писател Џек Керуак, базиран на патувањата на авторот и неговите пријатели низ САД со многу џез, дрога и поезија.

Фина рамнотежа – Рохинтон Мисти

Романот од 1995 година се одвива во неименуван град во Индија и раскажува приказна за корупција, херојство и шарени ликови кои мораат да преживеат во заеднички стан за време на вонредна состојба.

Жал – Алекс Гарланд

Овој култен класичен сет во Тајланд го следи Ричард, кој патува на островот од соништата. Со текот на времето, идилата станува се потемна, а херојот ја открива цената на животот во рајот. Пред околу 20 години, според книгата, бил снимен истоимен филм со Леонардо Дикаприо во главната улога.