Племињата на Hongana Manyawa приморани да ги напуштат своите домови ! Ова видео го расплака целиот свет | Видео

216

Неодамна објавеното видео покажува дека членовите на неконтактираните жители на Hongana Manyawa во Индонезија им приоѓаат на рударите кои ја пустошат нивната земја и ги молат за храна.

Неконтактирани народи се племиња или народи кои живеат изолирани од глобалната цивилизација, без контакт со надворешниот свет.

Вознемирувачката снимка ја покажува маката на племето чијшто живот е загрозен од ископувањето на никел поттикнато од зголемената побарувачка за батерии за електрични автомобили. Survival International, невладината организација која го објави видеото, изрази голема загриженост за опстанокот на племето.

„Не знаеме дали и колку долго ќе преживеат по средбата. Тие би можеле да се заразат со бројни болести кои се фатални за нив. Исто така, тие би можеле да гладуваат, поради што се појавиле. Нивната територија станува се помала и повеќе не може да ги храни“, соопштија од организацијата.

Егзистенцијална закана

Hongana Manyawa, што значи „Луѓе од шумата“, го населува островот Halmahera во источна Индонезија. Тие се едно од последните номадски племиња ловци-собирачи во таа земја. Се проценува дека 300 до 500 членови на племето и понатаму не се во контакт со надворешниот свет, додека околу 3.000 имале ограничен контакт со надворешниот свет од 1980-тите.

Halmahera има некои од најголемите неискористени резерви на никел во светот. Како што расте побарувачката за електрични возила, се очекува да се интензивираат рударските активности на островот, што претставува значителна егзистенцијална закана за народот Hongana Manyawa.

Спротивно на тврдењата дека племето бара контакт, Survival International објасни дека членовите на луѓето од Hongana Manyawa биле принудени да им пријдат на рударите од очај. Еден член на племето кој бил контактиран открил дека нивната прашума од предците, клучна за нивниот опстанок, се уништува, што доведува до широко распространето гладување кај народот.

„Каков оксиморон“

Откако видеото стана вирално, La Nyalla Mattalitti (65), истакнат индонезиски политичар, ја повика владата да го заштити народот Hongana Manyawa и ја повика провинциската влада на North Maluku да ги ревидира своите регулативи за планирање на земјиштето.

Компанијата Weda Bay Nickel, делумно во сопственост на француската компанија Eramet, започна со рударски операции во Halmahera во 2019 година и планира да се прошири во наредните децении. Callum Russell, член на Survival International, ја истакна иронијата на ставот на Eramet:

Eramet – ако можете да замислите таков оксиморон – се гледа себеси како Greta Thunberg од рударските компании. Тие мислат дека се добрите момци кои ископуваат батерии за електрични автомобили. Длабока е иронија што овие луѓе буквално се нарекуваат Hongana Manyawa Луѓе на шумата – а сепак тие се тие што се уништуваат во име на зелената транзиција“.

Објавеното видео ја нагласува итната потреба за балансиран пристап кон одржливоста на животната средина, поради влијанието на климатските промени, кој исто така ги штити домородните заедници и нивниот начин на живот.