Дали пиете алкохол во авион ? Се изложувате на непотребен здравствен ризик

301

Комбинацијата на алкохол и спиење на летови може да предизвика опасно оптоварување на вашето срце поради пониските нивоа на кислород на големи височини, предупредува новата студија.

Една нова студија ги истакнува скриените ризици од комбинирање на консумирање алкохол и спиење при летови на долги релации, сугерирајќи дека оваа практика може да го оптоварува срцето повеќе отколку што се мислело.

Истражувањето, спроведено од Institute of Aviation Medicine at the German Space Center, вклучи 40 доброволци во две лабораториски комори за спиење – едната под нормален притисок на ниво на земјата, а другата која го имитира притисокот на авион кој лета на 2.438 метри.

На големи надморски височини, намалената достапност на кислород, позната како хипобарична хипоксија, го намалува нивото на кислород во крвта (SpO2). Споменатата нова студија ги истражува сложените ефекти на алкохолот и спиењето под овие услови. Оваа студија е прва што го истражува комбинираниот ефект на хипобарична хипоксија и алкохол за време на спиењето. Покажуваме дека консумирањето алкохол во возилото е потценет здравствен ризик кој лесно може да се избегне, велат истражувачите во нивниот труд, објавен во списанието Thorax.

Четири групи испитаници, јасни резултати

Учесниците биле поделени во четири групи: оние кои спиеле со нормален притисок со или без алкохол и оние со притисок во кабината со или без алкохол. Понудениот алкохол бил еднаков на две лименки пиво или две чаши вино. Спиењето на секој учесник било ограничено на четири часа, симулирајќи нарушен сон за време на летовите.

Резултатите покажале дека при нормален крвен притисок, луѓето кои пиеле алкохол имале просечно ниво на кислород во крвта од 94,97% и пулс од 76,97 отчукувања во минута. Оние кои не пијат со нормален крвен притисок имале 95,88% SpO2 и 63,74 отчукувања во минута.

При притисок во кабината, SpO2 за оние кои пијат паднал на 85,32% со отчукување на срцето од 87,73 отчукувања во минута, додека оние што не пијат имале 88,07% SpO2 и 72,90 отчукувања во минута. Овие резултати покажуваат дека во услови на авионска кабина, нивото на кислород во крвта било исто така пониско, а отчукувањата на срцето биле повисоки, особено кај оние кои консумирале алкохол.

Истражувачки ограничувања

Здравата клиничка норма за SpO2 е 90%, што ги прави овие разлики значајни. Нискиот SpO2 и високиот пулс го зголемуваат кардиоваскуларниот напор, потенцијално зголемувајќи го ризикот од проблеми со срцето, особено за луѓето со веќе постоечки состојби. Големината на примерокот на студијата била мала, фокусирана на млади, здрави индивидуи, но ефектите би можеле да бидат поизразени кај постарите или поранливите популации.

Авторите на истражувањето ги предупредуваат патниците да не консумираат алкохол на летовите. Јавната свест за оваа тема треба да се подигне преку добротворни организации за пациенти, јавни кампањи и писмени здравствени совети за авиокомпаниите. Техничките и економските ограничувања ја прават мала веројатноста авиокомпаниите да спроведат зголемен притисок во кабината, напишаа тие.

Извор: Science Alert