Сега и официјално е потврдено ! Внатрешното јадро на Земјата забавува, еве што значи тоа | Видео

828

Забавувањето на внатрешното јадро на Земјата најавува суптилни промени во должината на денот, откривајќи ги подлабоките мистерии на нашата планета.

Една неодамнешна студија потврдува дека ротацијата на внатрешното јадро на Земјата навистина е забавена, предизвикувајќи прашања за динамиката на јадрото на планетата и потенцијалните ефекти врз целата наша планета.

Научниците од University of Southern California (USC) сугерираат дека оваа промена може малку да ја промени должината на нашите денови за делови од секунда.

“Кога првпат ги видов сеизмограмите кои укажуваа на оваа промена, бев изненаден. Но, кога откривме уште дваесетина набљудувања кои сигнализираа иста шема, резултатот беше неизбежен“, вели научникот од USC Earth, John Vidale.

  • Ова забавување е значајно бидејќи не е забележано со децении. Внатрешното јадро забавило за прв пат по многу децении. Други научници неодамна се расправале за слични и различни модели, но нашата најнова студија го дава најубедливото решение, додава Vidale.

Внатрешното јадро на Земјата, супержешка и густа топка од железо и никел, е околу две третини од големината на Месечината и се наоѓа на повеќе од 4.800 километри под површината. Разбирањето на неговите карактеристики помага да се открие историјата на Земјата. Vidale и неговиот тим ги анализирале податоците од 121 повторливи земјотреси регистрирани помеѓу 1991 и 2023 година во близина на South Sandwich Islands, заедно со податоците од неколку нуклеарни тестови. Овие настани произвеле значителни сеизмички бранови кои го откриле движењето на внатрешното јадро на Земјата.

Научниците ја следат положбата и движењето на внатрешното јадро на Земјата проучувајќи како сеизмичките бранови ја менуваат брзината и насоката. Очигледното забавување на јадрото, кое се чини дека започнало околу 2010 година, може да биде поврзано со движењето на надворешното јадро од течно железо, кое го генерира магнетното поле на Земјата или гравитационите сили.

Импликациите од новото откритие сè уште не се целосно разбрани. Иако промените во брзината и насоката на јадрото не се невообичаени, не постои непосредна причина за аларм.

„Би било многу тешко да се забележи, од редот на илјадити дел од секундата, речиси изгубено во бучавата на бурните океани и атмосферата“, објаснува Vidale.

  • Студијата, објавена во списанието Nature, сепак го унапредува нашето знаење за длабоките геолошки мистерии на Земјата, сугерирајќи покомплексна динамика во внатрешното јадро на Земјата. Танцот на внатрешното јадро може да биде уште поживописен отколку што се мислело, заклучува Vidale.

Извор: Science Alert