Пештерската диета штетна за здравјето

1036

Актуелна студија покажа дека модерната диета на пештерниот човек крие опасности по здравјето на модерните луѓе.

Употребата во менито само на исти оскудни производи, со какви се хранеле предците нè доведува до сериозно проблеми со здравјето.

Палеодиетата е развиена од американските диетолози Кордејн и Гарсиа. Тие му го нудат на оние кои сакаат да ослабат менито на древниот човек.

Диетолозите се убедени дека таа е најкорисна, бидејќи е најприродната. Општо познато е дека луѓето кои живееле пред многу векови, се молеле да си дозволат на трпезата само месо, овошје, зеленчук и некои ореви и јатки.

Се разбира немало никаков фаст-фуд, газирани пијалоци, засладувачи, конзерванси и др.

Многумина се фатија на здравата агитација и палеодиетата која стана доста популарна и стекна бројни страсни фанови. Недоверливи лекари сепак одлучиле да го проверат овој мит за безопасно и ефикасно слабеење.