Оваа реченица ќе смири секого – од деца до возрасни

297

Дали конечно е откриена таа прочуена формула за смирување на деца, кога во секунда од мирно, добро дете претвораат во ѕвер кој вреска без никаква очигледна причина?

Дали е можно?

На интернет овие денови, циркулира баш една таква реченица, еден таков совет, кој само што го прочитаме, со радост го прифативме. Секако, со прва можна прилика следи проба, а вие со нас ќе согласите. Во тоа цврсто веруваме.

Кога детето ќе завреска од некоја причина – поради болка, разочарување, бес или беспомошност, најлошото нешто што можете да направите е да им се изнавикате или, уште полошо, да ги казните. Наместо тоа, психолозите велат, само прашајте ги:

Дали проблемот е мал, среден или голем?

Само тоа!

Психолозите тврдат дека ова едноставна формулација е доволна за три многу важни причини:

1. Веднаш штом ќе го поставите ова прашање, на детето му давате до знаење дека сте ја прифатиле веста за неговиот проблем и веднаш покажале сочувство.

2. Веднаш потоа детето ќе застане, ќе размисли и само ќе процени колку навистина нивниот проблем е голем.

3. Веднаш штом сте го поставиле, всушност суптилно сте го поттикнале вашето дете да го реши својот проблем сам.

Кога вашето дете ќе одговори колкав е неговиот проблем, тогаш и вие ќе да знаете како да му пристапите на неговиото брзо решавање.

Звучи толку едноставно, лесно и логично. Проблемот нека исчезне исто толку брзо колку што настанал.

Извор: Алтернатива