Оваа европска земја подготвува план за затоплување од 4 степени до 2100 година | „Реално е“

286

Франција, ако може да ѝ се верува на нивниот министер, има се помалку илузии за глобалното затоплување до 2°C степени до крајот на векот.

Бидејќи светот не ги исполни целите поставени за ограничување на климатските промени, Франција се подготвува за температури од 4°C над прединдустриските нивоа до крајот на векот, изјави француски министер.

Christophe Bechu, министерот за транзиција во животната средина, изјави за неделникот JDD дека неговата влада повеќе не се потпира на ограничување на зголемувањето на 1,5°C или барем многу под 2,0°C, како што е договорено во историскиот договор за климата во Париз од 2015 година.

Двојно полошо од почитуваните светски прогнози

Наместо тоа, најоптимистичкото сценарио за 2100 година досега беше два степени за метрополскиот дел на Франција, но поверојатно е дека порастот на температурата всушност би можел да биде двојно поголем.

Ако сите земји во светот не ги засилат напорите за дополнително намалување на емисиите, ние сме на пат кон глобално затоплување во просек помеѓу +2,8°C и +3,2°C, што значи +4°C за Франција бидејќи Европа брзо се загрева, појасни Bechu.

Песимистично или реалистично?

Иако француската влада ваквото сценарио го смета за песимистичко, Bech посочува дека тоа всушност треба да се нарече реално и дека напорите за адаптација на Франција треба да се засноваат на прогнозите за пораст од четири степени, за што земјата треба да се подготви.

Споменатиот француски министер во вторник ќе започне јавна консултација за да помогне во дефинирањето на планот на француската влада за климатските промени и стратегијата за адаптација. Треба да се разговара и за понатамошни напори за намалување на емисиите на стакленички гасови.

Соочување со реалноста

Не можеме да избегаме од глобалната реалност на глобалното затоплување. Затоа, ќе мораме конкретно да се подготвиме за неговите неизбежни ефекти врз нашата земја и нашите животи. Затоа сакаме да и дадеме на нашата земја јасен пат за прилагодување, се вели во изјавата на министерот, објавена во неделата.

Минатата година беше најтоплата година досега во Франција, која е забележана од 1900 година.

Bechu рече дека Франција би можела да се соочи со топлотни бранови кои траат по два месеци доколку температурите се зголемат за 4°C, а некои јужни делови од земјата би можеле да доживеат до 90 ноќи годишно со топли тропски температури. Сушите и екстремните врнежи исто така би станале вообичаени доколку, според Bechu, се оствари оваа реална прогноза.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.