Ова никогаш не смеете да му го направите на своето дете

450

ПОВЕЌЕТО родители барем еднаш се нашле во непријатна ситуација кога нивното дете не сака да дели играчка со друго дете на игралиште или за време на игра.

Во овие случаи, многумина од нив се обидуваат на секој можен начин да го убедат детето да се откаже од она во кое уживало бидејќи друго дете е заинтересирано за тоа, пренесува Very Well Family.

Еден од главните принципи во раното детство е да ги научиме децата да научат да играат заедно, а родителите честопати претпоставуваат дека тоа значи да ги научат децата секогаш да споделуваат. Како што објаснува детскиот психолог Лаура Маркам, за малите деца концептите на споделување и позајмување се премногу сложени за да се разберат.

Имено, малите деца сè уште немаат целосно развиена емпатија и не можат да ги согледаат работите од перспектива на друго дете. Присилувањето на детето да споделува не го учи на социјални вештини, тоа може само да ја зголеми фреквенцијата на неговите бесови. Според д-р Маркам, принудувањето на детето да ги дели своите играчки со други деца, го учи на погрешни лекции и родителите треба да го избегнуваат.

Како прво, таквото однесување му покажува на детето дека со плачење секогаш може да го добие она што го сака. Покрај тоа, исто така го учи дека секогаш треба да му даде нешто на друго дете ако тоа го побара. Иако ова не се лекции што родителите имаат намера да ги научат на своите деца, кога се принудени да делат, тоа е она што децата имаат тенденција да го прифатат.