По два силни урагани се појави „бактерија месојад“ која може да биде смртоносна | Видео

194

По ураганите Хелена и Милтон, здравствените власти на Флорида ги предупредуваат жителите за опасната бактерија Vibrio vulnificus, која често се нарекува „бактерија што јаде месо“ и е поврзана со зголемување на инфекции.

Станува збор за грам-негативни подвижни патогени бактерии во форма на криви прачка од родот Vibrio. Присутни се во морските средини како што се утоките, солените езера или крајбрежните области. Сродна е со бактеријата Vibrio cholerae, предизвикувачкиот агенс на колера.

Кога ќе влезе во отворени рани, оваа бактерија, која напредува во топла свежа вода, може да предизвика некротични фасцитис – тешка состојба која ги уништува кожата и ткивото. Ова ретко, брзо и прогресивно воспаление се карактеризира со некроза на површната фасција и ширење на околната кожа или мускули со можен фатален исход. Обично ги зафаќа екстремитетите, абдоминалниот ѕид и перинеумот.

Како да се однесувате во вода?

Откако ураганите Хелена и Милтон ја опустошија Флорида, пријавени се 38 нови случаи, или вкупно 74 случаи и 13 смртни случаи оваа година, што е повеќе од 46 случаи и 11 смртни случаи минатата година.

Инфекциите со Vibrio vulnificus се релативно ретки, но можат да бидат фатални, при што околу еден од пет луѓе ѝ подлегнуваат на болеста. Одделот за здравство на Флорида ги повика жителите и посетителите да избегнуваат контакт со поплавната вода и да преземат мерки на претпазливост, особено ако имаат отворени рани.

Оние кои пливаат во солена или соленка вода треба да користат водоотпорни завои и темелно да ги исчистат сите исеченици кои доаѓаат во контакт со вода. Зголемувањето на инфекциите е поврзано со екстремни временски настани, кои зачестија поради климатските промени.

Потоплите води и топлотните бранови му дозволија на Vibrio да се шири понатаму на север, а случаите во источниот дел на САД се удвоија помеѓу 1988 и 2018 година.

Покрај избегнувањето на контаминираната вода, здравствените власти препорачуваат и темелно готвење на школки, како што се остригите, за да се спречи инфекција преку храната.