Откриен е еден од виновниците за депресијата, а го произведуваат бактериите во нашите црева

531

На повидок е голем напредок во лекувањето на депресијата, бидејќи најновата кинеска студија го откри главниот виновник за развојот на оваа состојба.

Новото истражување откри дека присуството на ензим може да биде одговорно за депресија кај некои жени за време на нивните репродуктивни години, бидејќи овој ензим ги поврзува хормоните, функцијата на цревата и менталното здравје.

Кинеските научници од Wuhan University го споредиле крвниот серум на 91 жена на возраст меѓу 18 и 45 години со депресија и крвниот серум на 98 жени без депресија. Тие откриле дека жените со депресија имаат речиси половина од серумските нивоа на estradiol, кој е примарен estrogen што го користи човечкото тело во периодот на раѓање.

Сè започна од идеја стара веќе 100 години

Идејата дека estradiol е поврзан со депресијата кај луѓето со плодни женски хормони е всушност стара повеќе од 100 години. Природниот пад на estradiol за време на менопаузата и по бременоста е познат како поврзан со негативните промени во расположението.

Постојат и други состојби кои можат да предизвикаат низок estradiol и депресија, вклучувајќи го и синдромот на полицистични јајници (каде јајниците произведуваат повеќе од нормално ниво на полови хормони познати како андрогени, предизвикувајќи нерамнотежа на репродуктивните хормони) и вродена адренална хиперплазија (група генетски нарушувања каде на телото му недостасува еден од потребните ензими за создавање специфични хормони).

Поврзаноста на депресијата со estradiol веројатно објаснува зошто таа е двојно почеста кај жените отколку кај мажите.

Произведен во јајниците и откако ќе ја заврши својата работа околу женското тело, вклучително и регулирање на менструалните циклуси, estradiol се метаболизира во црниот дроб, а потоа се пренесува во цревата, каде што делумно се реапсорбира назад во крвотокот за да се одржи циркулирачкото ниво на естроген. Кинеските научници, научени од ова знаење, ги истражувале активностите на estradiol во цревата.

Тестирања во цревата на бремени жени

Во рок од 2 часа од додавањето на estradiol во примероците на фекалниот микробиом на депресивни жени, дошло до деградација на хормонот за 78 проценти. Во меѓувреме, епрувета со примероци од микробиом од недепресивни жени доживеала само 20 отсто пад на хормоните. Кинеските научници исто така пресадиле цревна микробиота на 5 депресивни женки на глувци, што покажало намалување на нивото на серумскиот estradiol за 25 проценти во споредба со контролната група на глувци.

Се чини јасно дека цревниот микроб е одговорен за зголеменото разградување на овој хормон во нашиот дигестивен систем. За да го изолираат одговорниот микроб, кинеските научници поставија примероци од микробиомот на депресивни жени на агарплоча и им дале estradiol како единствен извор на храна. Два часа подоцна, повеќе од 60 проценти од estradiol е разложен во estron. Белите дамки со мазни, замаглени рабови напредувале, а со помош на масена спектрометрија истражувачите го идентификувале микробот, вид на бактерии што го нарекле Klebsiella aerogenes TS2020.

Овие резултати покажуваат дека K. aerogenes TS2020 може да ги намали нивоата на estradiol во серумот кај глувците и да предизвика однесување слично на депресија. Дополнително, администрацијата на cefotaksim може да го ублажи таквото однесување слично на депресија кај глувците, објаснуваат авторите на студијата, објавена во списанието Cell Metabolism.

Анализата на гените покажа дека K. aerogenes го претвора estradiol во estron користејќи ензим наречен 3β-HSD (3β-хидроксистероид дехидрогеназа). Вметнувањето на генот за овој ензим во бактериите на E. coli и последователно инфицирање на глувците со овие бактерии довело до истиот пад на estradiol и појава на симптоми на депресија. Администрацијата само на estron за контрола на глувците не го зголеми депресивното однесување, исклучувајќи го вишокот estron како проблем. Авторите на студијата, исто така, отфрлија други молекули како причина.

Глувците со E. coli што произведувале 3β-HSD, исто така, имале пониски нивоа на estradiol во нивните мозоци, вклучувајќи го и хипокампусот, мозочен регион за кој се знае дека е силно вклучен во депресија. Сето ова заедно сугерира дека ензимот произведен од микробот предизвикува проблеми со мозокот.

Истиот ензим може да го разложи и тестостеронот

Во претходната студија, научниците идентификувале зголемени нивоа на истиот ензим кај машки пациенти со депресија, бидејќи споменатиот ензим исто така може да го разложи тестостеронот.

Земајќи ги овие две студии заедно, шпекулираме дека ензимот 3β-HSD е вклучен во развојот на депресија и дека оваа врска е независна од полот. Ние веруваме дека K. aerogenes во изметот не е единствената цревна бактерија способна да произведува 3β-HSD. Нашите податоци за метагеномско секвенционирање покажаа дека бактериите Bacteroides thetaiotaomicron и Clostridia поседуваат 3β-HSD. Сепак, може да има и други бактерии кои произведуваат 3β-HSD цревни бактерии под границата за откривање на метагеномското секвенционирање. Кои бактерии можат да произведат 3β-HSD треба дополнително да се проучи, објаснуваат кинеските научници.

Подобра цел за дрога

Доколку наодите од кинеската студија се покажат како точни, бактериите кои произведуваат 3β-HSD би можеле да доведат до релапс на депресијата, предупредуваат авторите на студијата. Бактериите кои го разградуваат estradiol во цревата, особено ензимите што ги лачат овие бактерии, може да бидат подобри мети за интервенција, забележуваат тие.

Околу 280 милиони луѓе ширум светот страдаат од депресија. За секој што се потпира на надворешна помош за хемијата на мозокот, подобрите опции за третман кои произлегуваат од разбирањето на непоколебливите врски на мозокот, цревата и хормоните не можат да дојдат доволно брзо.