Осум митови за разводот

502

Разводот може да биде еден од најболните случувања во животот на личноста, но некои митови кои настанаа околу разводот можат да ги направат работите уште полоши.

Без оглед на тоа дали размислувате за развод или само сакате да се ослободите од најчестите заблуди, потребно е да се отфрлат стереотипите.

  1. Разводот значи пораз

Дури и ако сакате да го живеете животот со еден партнер, не го сметајте разводот за неуспех. Односот мора да биде олицетворение на среќа и заеднички достигнувања, а нешто што само треба да трае. Ако сте биле многу години заедно, би требало да размислувате за бракот како успех, дури и ако завршил.

  1. Разводот не може да заврши без болка

Кога луѓето кои некогаш се сакале станат огорчени непријатели, можат само да се обвинуваат меѓу себе, но не и разводот. Тешко е да се прекине бракот без болка, но не е невозможно. Тоа е само обичен мит кој лесно може да се оспори со фактот дека само неколку разводи завршиле на суд. Најчесто партнерите успеале да постигнат спогодба, барем преку своите адвокати.

  1. Ако не сте задоволни, тогаш разводот е решение

Додека децата навистина тешко го поднесуваат разводот на родителите, сепак најважно е децата да бидат среќни. Конфликтите и непријатните ситуации во домот исто така имаат негативно влијание на децата. Сепак истражувањата покажуваат дека само 15 отсто од децата покажуваат сериозни пробелми по разводот, причина за тоа може да биде и лошото родителство, а не самиот развод.

Продолжува на страна 2