Останаа уште два примерока | Почина најстариот бел носорог во светот. Видот сега е на чекор до истребување

1314

Белите носорози обично живеат до 40 години во заробеништво и до 30 години во дивина, но Тоби дојде до 54 години.

Тоби, најстариот бел носорог во светот, почина на 54 -годишна возраст во зоолошка градина во северна Италија, изјави портпаролката на зоолошката градина.

„Ноно Тоби“ почина на 6 октомври, изјави за AFP, Elisa Livia Pennacchioni од зоолошката градина Parco Natura Viva, зоолошка градина во близина на Верона.

„Тој падна на патот кон своето ноќно засолниште, и по околу половина час неговото срце застана“, рече таа.

Обично живеат до 40 години во заробеништво

Тоби ќе биде балсамиран и изложен во Музејот за наука MuSe во Тренто, каде ќе се придружи на Бланко, бел лав од зоолошка градина, која почина пред пет години”, изјави Pennacchioni.

Белите носорози обично живеат до 40 години во заробеништво и до 30 години во дивина, вели таа.

Смртта на Тоби, следи по смртта на неговата партнерка Sugar во 2012 година, и така Parco Natura Viva останува со единствениот преостанат бел носорог Бен, 39 години стар.

Останаа само два примерока од подвидот на северните бели носорози кои живеат во Кенија, а кои деноноќно ги чуваат вооружени чувари.