Blue Origin објави видео од Shatner во вселената | Очекувано, тој беше воодушевен | Видео

258

90-годишниот актер стана убедливо најстарата личност што летала во вселената.

Легендарниот капетан James T. Kirk од „Tвездени патеки“, односно актерот William Shatner, вчера полета во вселената и стана најстарата личност што го направила тоа досега. Shatner, и уште тројца патници доживеале десетминутен лет во вселената со ракетата New Shepard на компанијата New Origin.

Неколку минути по полетувањето, капсулата ја мина линијата Kármán на висина од сто километри, што се смета за граница, односно почеток на вселената. Shatner,, како и другите патници, тогаш доживеа бестежинска состојба и импресивен поглед на Земјата, пред да слетаат безбедно. Blue Origin објави и видео од капсулата неколку часа подоцна, во кое може да се види што доживеал Shatner,.

Shatner, ја зеде титулата најстара личност во универзумот од Wally Funk

На надморска височина од околу 107 километри, Shatner и другите патници доживеале бестежинска состојба неколку минути, па се придвижиле кон големите прозорци од кои можеле да ја видат Земјата.

„Боже, не можам да верувам“, рече Shatner.

Особеноста на капсулата Blue Origin е дека патниците не мора да имаат шлем, бидејќи кабината е под притисок, така што тие имаат послободно искуство од другите астронаути.

Откако слетаа, Shatner и останатите патници ги поздрави Jeff Bezos, основачот на Amazon и Blue Origin, кој патем е и огромен фан на Star Trek. Bezos исто така беше еден од првите патници, односно вселенски туристи од Blue Origin во јули, кога полета во вселената со Wally Funk, убедливо, тогаш, најстариот патник во вселената.

Shatner – “Секој треба да го доживее ова”

„Полна сум со емоции за она што се случи сега. Гледајќи ја таа сина боја која само поминува покрај тебе, а потоа гледате во црнило, тоа е работата. Ова искуство е неверојатно. Секој во светот треба да го направи ова. Секој во светот треба да го види ова“, рече Shatner излегувајќи од капсулата.

Пред летот во вселената, Shatnerпризна дека „малку се плаши“ од лансирање ракета, но рече дека е многу возбуден во исто време. Деведесетгодишниот Shatner ја прифати поканата на Bezos да лета во вселената, откако самиот основач на компанијата го имаше својот подорбитален лет.

Заедно со Shatner летаа и Audrey Powers, потпретседател на New Shepard Operations, за која компанијата вели дека одиграла клучна улога во изработката на ракетата, потоа Chris Boshuizen, ко-сопственик на Planet Labs, компанија која се занимава со сателитски снимки на Земјата и Glen de Vries, ко-основач на Medida Solutions, компанија за клиничко истражување. Само Boshuizen и de Vries го платиле својот лет, додека Bezos го „почести“ Shatner.