Нутриционистите откриваат како тие и нивното семејство излегуваат на крај со здодевните настинки и грипот
Повеќето од нас се склони да прават несмасни грешки во сезоната на грип и настинки, а оваа година да ги избегнета на време, можат да ви помогнат советите на нутриционистите кои откриваат каде и во што грешиме. Една од првите и најголеми грешки е изборот на храна, и втора, очекувано, здрави навики на кои често забораваме.
Имено, многу од нас се склони на мислењето дека нутриционистите сакаат да комплицираат и дека на нивната маса има „чуда“, а ние сепак немаме време за такви подготовки. Целосно неточно!
Што јадат нутриционистите?
Во дополнение на традиционалните јадења како зелка, полнети пиперки, грав, чорба, паста, и повремено мексиканска храна, како enchilada со грав и пченка и азијска, како што се пилешко во кари со кокосово млеко и ориз, потоа шпагети со сос од домати, лазања, quiche, салати, варен и печен зеленчук, печурки … се само некои од јадењата на чинијата на еден нутриционист.
Речиси секој ден готви чорба од домати, сега во есен од копар, брокула и бистра супа од месо. Овесни снегулки, вели, користи како основа за подготовка на енергетски плочи и бисквити.
“Јас сум мајка на двајца активни тинејџери и мора да имам добар репертоар со вкусни јадења кои ќе им ги даде потребните хранливи материи и доволно енергија”, вели една призната нутриционистка. Таа додава дека во нивното семејство за подготовка на риба најодговорен е нејзиниот татко.
Спанаќ, блитва, кељ
За да ја поминат зимата без настинка, оваа нутриционистка има многу едноставно решение, на кое, секако, треба да се придржуваме во текот на целата година.
– Правилната исхрана сигурно може да придонесе за зачувување на нормалниот имунитет. Витамините и минералите кои се вклучени во нормалната функција на имунолошкиот систем се витаминот А, Д, Ц, Б6, Б12, фолната киселина, бакарот, железото, селенот и цинкот, кои се наоѓаат во овошјето, зеленчукот, во гравот, јајцата, рибата и морските плодови, месото, целите зрна од житарици, јаткастите плодови. .
Но, што кога сепак ќе настинеме ?
– Способноста на организмот да се излезе од болеста што е можно поскоро во нормална состојба, може да се смета за елемент на здравјето. Значи, ако нѐ фати настинка, со добар одмор, треба да се следат упатствата на лекарот и да се води сметка за соодветен внес на течности за да се спречи дехидрација – вели соговорникот, која неколку години поминала во САД, каде што била истражувач гостин на Националниот институт за рак, National Institutes of Health (NIH).
Советува дека во текот на постудените месеци треба да јадеме “шарено” – тикви, батат компири, моркови, спанаќ, блитва, кељ, зеље, зелка, грав, печурки, јаболка, мандарини, портокали, лимони, плава мрсна риба, маслиново масло.
– Зиме традиционално кај нас се јаде потешка и помрсна храна, па треба затоа да се внимава на големината на оброците и да се јадат помали количини на калорична храна, да се минимизира внес на алкохол и да се пијат 6-8 чаши вода на ден. Покрај вообичаената вода за пиење, природна минерална вода, во зависност од составот, имаат посебен ефект на телото, па исто така, е корисно да се вклучат во исхраната – рече нутриционистката.
Исто така, нагласува дека ние не треба да заборавиме ниту на магнезиумот.
– Магнезиумот е еден од најважните минерали кои на телото му се потребни постојано, без оглед на сезоната. Потребен е за енергија во клетките, влијае на функцијата на електролитниот баланс, работата на мускулите и нервите, синтеза на протеини и нуклеински киселини, структурата на коските и забите, и учествува во стотици реакции. Истражувањата кои ги следам повеќе од десет години покажуваат дека мала доза на магнезиум во исхраната на луѓето од западната цивилизација поврзани се со најчестите хронични болести на денешницата – вели.
Продолжува на страна 2