Онколозите ја докажаа ефикасноста на антиканцероген препарат

89

Орален препарат кој досега има постигнато позитивни и признати резултати ќе биде применет за лекувањето и на други видови на рак.

Препаратот влијае на способноста на клетките на ракот за брзо делење. Како што информира Zee News, лекот одвраќа активноста на ензимите CDK4 и CDK6.

Ако се комбинира дејството на лекот со ендокрина терапија, хемотерапија или целните влијанија врз рак, можно е да биде постигнат моќен ефект. И пристапот е универзален.

Според зборовите на експертите препаратот не само што е ефикасен, но и безбеден. Во 2014 година тој е одобрен од Агенцијата за контрола на прехранбените производи и лекови на САД (FDA) за забрзаната програма за третман на метастатски рак на дојка.