ПРЕД НАС Е ПРЕДИЗВИК | Што се случува? НАСА добива „невозможни податоци“ од работ на Сончевиот систем

762

Научниците открија дека леталото успешно прима и извршува команди од Земјата, но читањата од системот не го одразуваат она што всушност се случува на Војаџер 1.

Инженерскиот тим на НАСА истражува мистерија што се случува на вселенското летало Војаџер 1, пишува Independent.

Војаџер 1 е најоддалечениот вештачки објект, лансиран пред 44 години. Во моментов делува од работ на Сончевиот систем.

Сепак, научниците открија дека леталото успешно прима и извршува наредби од Земјата, но читањата од системот не го одразуваат она што всушност се случува на Војаџер 1, имено дека испраќа „невозможни податоци“.

Ниту еден систем за заштита од дефекти не е започнат

Системот ја одржува ориентацијата на вселенското летало, одржувајќи ја неговата антена точно насочена кон Земјата за да може податоците од него да се испратат до НАСА. Иако сите индикации се дека системот работи нормално, податоците за телеметрија што ги враќа се чини дека се генерирани по случаен избор. Ова не одразува каква било можна состојба во која би можел да се наоѓа системот.

Исто така, проблемот не е предизвикан од никаков систем за заштита од дефекти што може да го стави Војаџер во безбеден режим, а сигналот не ослабнал што сугерира дека антената сè уште е во својата нормална положба, насочена кон Земјата.

НАСА вели дека ќе продолжи да ја следи ситуацијата бидејќи е можно невалидни податоци да бидат произведени од друг систем, но тие велат дека не разбираат зошто тоа се случува или колку долго може да потрае. Потребни се приближно два дена за порака од Земјата да стигне до Војаџер и да добие одговор од вселенското летало.

Големи предизвици за инженерскиот тим

„Оваа мистерија е некако соодветна во оваа фаза од мисијата Војаџер“, рече Сузан Дод, проект менаџер за Војаџер 1 и 2, додавајќи:

„Двете вселенски летала се стари речиси 45 години, што е далеку над она што го очекуваа организаторите на мисијата. Ние сме и во меѓуѕвездениот простор, средина со висока радијација каде што досега не летало летало. Така, има големи предизвици за инженерскиот тим. Но, мислам дека ако има начин да се реши овој проблем, нашиот тим ќе го најде“.

Постои можност НАСА да не го пронајде изворот на проблемот и наместо тоа ќе мора да издаде софтверски промени или да користи еден од резервните системи на вселенското летало. Слична работа веќе беше направена во 2017 година кога Војаџер мораше да се префрли од примарните погони на секундарните поради знаци на деградација.