Од ова боледувале и умирале древните народи, а многу болести се постари од што мислиме

131

Како што се испостави, многу заразни болести се многу постари отколку што се сметаше порано.

Забоболка

Научниците од Универзитетот во Екс-Марсеј во Франција, предводени од Мишел Дранкур во 1998 година, за прв пат ја изолираа ДНК на патогенот од чума од забите на луѓето закопани на гробишта, стари четиристотини години. Во забната пулпа, истражувачите открија делови од геномот на бактеријата Јерсинија пестис, со што потврдија дека на крајот на 14 век, Франција била погодена од епидемија на ова заразно заболување.

По смртта, телото се распаѓа под влијание на надворешната средина, процесите на погребите и микробите во почвата. Меките ткива имаат тенденција да исчезнат целосно со текот на времето, освен ако не се случило мумифицирање. Уништени се и коските. Најсилниот дел се забите што остануваат зачувани до триста илјади години, а во нивните шуплини има забна пулпа заедно со остатоци од микробни клетки.

Две децении по откритието од страна на француските генетичари, забната пулпа помогна да се идентификуваат десет патогени бактерии и еден вирус што заразил други луѓе. Меѓу нив се салмонела, лепра, туберкулоза, стафилококи.

Рововска бактерија

Во новиот труд, Дранкур и неговите колеги пронајдоа ДНК од Бартонела квинтана. Оваа микроба се пренесувала преку човечки уши, таа предизвикала епидемија на рововска треска во Првата светска војна, која однела над милион животи. Овој пат пулпата е земена од 25 заби од 5 скелети стари две илјади години, кои биле закопани во римската некропола на градот Безансон во Франција. Тие имаат многу добро сочувани крвни клетки – еритроцити. Ова е исклучително ретко. Со помош на флуоресцентна хибридизација на самото место, тие направија слика на еритроцити заразени со бактеријата Бартонела квинтана.

И најстарата бактерија од овој вид е изолирана од забната пулпа на остатоците од југоистокот на Франција. Нивната старост е четири илјади години. Се испостави дека рововската треска е една од најстарите инфекции заедно со туберкулозата, која исто така е пронајдена според ДНК кај еден Египќанец, починат пред 5400 години.

Чума и хепатитис

Јоханес Краузе од Универзитетот во Тибинген (Германија), еден од водечките истражувачи, геномиката на античките патогени ја нарекува нов правец. Токму тој, споредувајќи ја ДНК – та на предизвикувачкиот агенс на чума изолиран од остатоците од различни векови, повторно ја создаде еволуцијата на микробите и ги разјасни миграционите патишта на нашите предци. Тој и неговите колеги го декодираа геномот на античката чума во 2011 година. Болеста исчезна од Европа, но сè уште е присутна во некои региони во светот, како што е Монголија.