“Не сакаа да ме примат затоа што сум дебела” 🤦‍♀️

293

Во сместувањето објавено на платформата AirBnb, беше напишано дека луѓето со нарушувања во исхраната не треба да го резервираат.

После неколку поплаки, вилата во англискиот град Кент беше тргната од страницата „Airbnb“, а домаќините на куќата објаснија дека ограничувањето, што се однесува на тежината, е наведено исклучиво заради многу стари дрвени кревети.

Сепак, активистката Линдзи МекГлоун (22) ги нападна домаќините „дебело-фобични“, но и компанијата „Airbnb“, затоа што дозволија такво нешто да биде објавено на нивната веб-страница.

„Airbnb“ соопшти дека нема да дозволи никаква дискриминација и дека станот е целосно отстранет од местото, а потоа домаќините објавија дека навредувале луѓе.

– Гостинот ни се обрати пред пристигнувањето и нè праша колку е часот во станот, дали вратата е доволно широка. Му рековме дека не е погодно за гости со попреченост. Гостинот ни одговори да прашаме поради неговата дебелина, а потоа реши да го откаже сместувањето и останавме без приход – напишаа домаќините.

Активистката Линдзи од Донкастер се згрози кога го виде списокот со точно наведените ограничувања и веднаш го сподели на својот Инстаграм профил.

Што пишуваше на списокот?

– Списокот што првично гласеше „сместување не смее да биде резервиран за лица со нарушувања во исхраната, имаме максимално ограничена тежина до 100 кг по лице“, потоа беше променет.

Како објаснување за ограничувањето на тежината, напишано е дека креветите направени од стари дабови греди не можат да издржат товар поголем од 100 кг по лице.

Наскоро, целиот оглас беше отстранет.

– Некој со нарушување во исхраната не мора да изгледа на одреден начин, некои се поголеми, некои се помали, оваа листа ги одделува луѓето по изглед. Општеството секојдневно ги дискриминира дебелите луѓе. Отсекогаш сум бил дебел, ми се допаѓале тежината и изразот „дебело“. Луѓето мислат дека дебелите луѓе мора да изгубат тежина за да се вклопат и дека некој кој е дебел секогаш треба да ослабне, а всушност може да бидете дебели и среќни. Јас сум дебела цел живот, не мора да се менувам – рекла видно лутата жена.

Имотот, рекламиран како „фина средновековна“ дво спална куќа од 15 век, во кој има врела када во градината, имаше долг список на услови со бизарен портрет од култниот хорор „The Shining“.

На гостите не им е дозволено да преместуваат мебел, да ја преуредуваат кујната и да пијат вода од чешма

Покрај ограничувањата на телесната тежина, на гостите им е наредено да не преместуваат мебел, да не ја преуредуваат кујната и да не пијат вода од чешма. Последната белешка на списокот, напишана со големи букви, гласи:

– Забелешка, не е погодна за деца од било која возраст – само за возрасни! Ве молам, не преместувајте ништо во колибата, таа е совршено избалансирана и кога ќе се вратам од патувањето, се надевам дека ќе го најдам на начинот на кој го оставив.

Портпаролот на Airbnb го рече следново:

– Мисијата на Airbnb е да создаде свет во кој секој може да припаѓа. Дискриминацијата и пристрасноста немаат место во нашата заедница и ние го суспендиравме списокот додека се занимававме со покренато прашање. Ние спроведуваме строга политика за спречување дискриминација и како дел од нашата иницијатива Отворени врати, доколку некој гостин се чувствува дискриминиран, ќе обезбедиме персонализирана поддршка за да осигуриме дека ќе најдат место за да бидат безбедни, се вели во соопштението на популарната компанија за изнајмување.