Не ги допирајте овие 7 делови од телото со голи раце

22764

Ризикот од заболувања се зголемува ако носиме накит или долги нокти кои се добро познати собирачи на нечистотии. Затоа, овие делови од телото треба да се допираат многу внимателно.

Истражувањата покажуваат дека рацете се најчести пренесувачи на бактерии, поради кои сме болни. Дури и ако редовно ги миеме рацете, со дланките и прстите допираме разни површини и така го ставаме здравјето во ризик.

1. Лице

Допирање на лицето со голи раце треба да се сведе на минимум или да се ограничи на утринско миење, шминкање и мачкање на креми. Кога допрате валкани површини, а потоа ги потпирате прстите на вашето или лицето, се ставате во опасност од инфекции на кожата.

2. Ушна школка

Буткање прсти и други стапчиња во ушната школка го загрозуваат здравјето на ушниот канал. “Кожата на овој дел од телото е многу тенка и склона на воспаление”, рече американскиот otolaryngologist Џон К. Niparko.

Лекарот вели дека честите чешања во ушите можат да предизвикаат голем број на медицински состојби кои бараат соодветен третман. Затоа, ако чувствувате чести чешање во ушите, подобро да посетите медицинско лице, отколку да се прифатите на некои од идеите “направи сам“.

3. Очи

Контакт со очите е дозволен само ако ставате контактни леќи или отстранувате парчиња на нечистотија. Освен овие оправдани причини за допирање избегнувајте буткање на прсти или триење на очите.

“Допирање на очите може да предизвика црвенило или сериозна инфекција”, предупредува oftalmolog Кимберли Kokerham. Дали страдате од суви очи, чешање или други непријатности поврзани со овој дел од телото подобро да се јавите на лекар, независни, отколку самостојно да го решавате проблемот.

Продолжува на страна 2