9 најопасни видови на болки во стомакот и нивните причини

5627

Болката во стомакот се јавува во различни форми и големини: понекогаш таа е остра, понекогаш тапа или дури и цврста.

Поради основните функции на органите и нервните завршетоци, кои се наоѓаат во оваа област, постојат многу причини.

Ако знаете каде имате болки, веќе сте на половина пат да дознаете што се случува.

1. Лева средина

Ако почувствувате болка во висина на половината од левата страна, тоа може да укажува на инфекција на бубрезите или камења во бубрегот. Ако имате болно мокрење и запек, тогаш мора да го посетите лекарот. Можеби имате проблеми со лумбалниот дел од ‘рбетот.

2. Средина

Ако почувствувате болка во центарот на стомакот или околу папокот, тоа може да значи дека имате проблеми со слепото црево (особено ако болката е остра или чувствувате гадење) или со панкреасот.

Продолжува на страна 2