Еве како изгледал првиот телефонски разговор | Видео

2832

До подемот на интернетот, телефонот беше технологија која брзо се трансформира. Првиот успешен телефонски повик се случи на 10 март 1876 година, а го направил Александар Греам Бел.

„Г-дин Вотсон, дојдете овде, сакам да те видам”, гласеа првите зборови што некој ги проговори на телефон, и тие беа дел од разговорот помеѓу Бел и неговиот асистент, кој беше во соседната соба.

Бел, како и неговиот татко пред него, го поминал најголемиот дел од својата кариера во проучувањето на човечкиот глас и говорот. Така, во одреден момент се заинтересирал за телефонски систем на далечина, кој во тоа време бил опишан како „вокален телеграф“, и врз основа на тоа го создал првиот телефон со инженерот Томас Ватсон.

Во јуни 1875 година, двајца научници биле принудени да пренесуваат гласовни вибрации од еден ресивер до друг, но зборовите биле непрепознатливи, иако било јасно дека тоа е човечки глас.

До март 1876 година, системот направил доволно напредок, и Бел верувал дека е подготвен да пренесе разбирлив човечки глас, што се случило на 10 март.

Шест месеци по првиот успешен повик, Бел исто така го тестираше и првиот разговор на растојание што се одвиваше помеѓу приемниците кои беа малку повеќе од три километри оддалечени едни од други.

Во тој момент, телефонската технологија сè уште беше далеку од модерен комуникациски систем, но беа поставени првите стабилни темели, кои подоцна ни овозможија да слушнеме повеќе од кога било досега.