Не е сѐ готово кога ќе се прележи | Секој втор пациент по тешка форма на covid-19, развива проблеми со бубрезите, белите дробови …

386

“Сериозноста на болеста при приемот во болница е индикација за компликации дури и кај помладит”, предупредуваат.

Едно од две лица хоспитализирани поради тежок облик на covid-19 развива други здравствени заболувања, откриено е истражувањето на над 70.000 пациенти во 300 британски болници.

Авторите на студијата, објавена во списанието The Lancet, тврдат дека резултатите што ги добиле покажале дека најчестите компликации поради тешката форма на covid-19 се однесуваат на бубрезите и белите дробови на пациентот. Но, често се јавуваат невролошки и кардиоваскуларни нарушувања.

Инциденцата на компликации кај сериозно заболени од новиот коронавирус е голема дури и кај младите луѓе, кои дотогаш биле „здрави пациенти“, со 27% од оние на возраст од 19 до 29 години кои развиваат компликации и 37% од оние на возраст од 30 до 39 години, кои развиваат најмалку една компликација по хоспитализација поради covid-19.

Компликации дури и кај помлади пациенти

“Ова истражување е во спротивност со претходниот наратив дека covid-19 е опасен само за луѓето со истовремени болести и постарите лица”, рече еден од авторите на студијата, професорот Calum Semple, од Универзитетот во Ливерпул.

“Тежината на болеста при прием во болница е индикација за компликации дури и кај помлади возрасни лица, така што спречувањето на развојот на дополнителни здравствени проблеми бара примарна стратегија за спречување на болести, односно вакцинација”, додаде тој.

Резултатите од студијата исто така покажуваат дека компликациите се почести кај мажите отколку кај жените и нешто почесто кај црнците отколку кај белците.

По тешкиот covid и излегувањето од болница, секој трет пациент не можел да се грижи за себе, без оглед на возраста, расата или полот.