Науката открива | Различните органи и системи стареат поинаку

337

Старееме бавно, речиси незабележано, но … со различни брзини. Излегува дека различни делови од телото имаат различни возрасти. Може и да се сомневате во ова – одамна, но сега веќе и науката го докажа, пренесува Менаџер Њуз.

Истражувачите од Универзитетот Калифорнија открија начин да се утврди како стареат различните органи и системи. Методот вклучува проучување на човечкото ДНК, и следењето на т.н. “Модели на метилација”.

Најопшто кажано метилацијата е биохемиски процес на постојано формирање на молекуларни врски, кој учествува во речиси сите функции на телото, особено во животни ситуации, на пример, како нашето тело одговор на стресот, генетската поправка на ДНК, имунолошките реакции, производството на енергија и слично.

Од преднеколку години метилацијата е еден од најпознатите изучување процеси во медицината, како што е клуч за развој на различни лични цели и генетска терапија.

Различни видови ткива во човечкото тело имаат различни модели на метилација и со староста овие модели се повеќе истакнати и се појасно “покажуваат” промените во количествата различни хемиски соединенија во нив. Токму овие измени им овозможуваат на научниците да утврдат фактичката возраст на даденото ткиво.

Така станало јасно дека една од најбрзо стареење на ткива е онаа на млечните жлезди. Таа старее просек 3 години побрзо од останатите, покажуваат истражувањата. Можно е тоа да биде главната причина за ракот на млечните жлезди и дека е меѓу најмасовните кај жените доколку канцерогените клетки исто демонстрираат предвремено и многу брзо стареење, како што утврдиле научниците.

За сметка на тоа пак имаме и ткива, кои секогаш се помлади од останатите. Една од нив е срцевото ткиво кое постојано се обновува преку размножување на матични клетки и секогаш е неколку години “помладо” од сите останати делови на организмот. Еве ви сериозна причина да огласите на следниот роденден дека срцето ви е вечно младо!

Методот на калифорниски научници докажал неверојатна прецизност во истражувањето на различни ткива – не само на млечните жлезди и срцето, но и на цревата и белите дробови, на дебелото црево. Истражувачите на соодветната возраста мереле дури различните крвни клетки, за кои е утврдено дека исто така имаат различна должина на живот. Некои лимфоцитни клетки на пример долго живеат.

Откритието има голем број на интересни апликации. Може да се користи за забрзување на изучувањето на процесот на стареење и сродните дегенеративни заболувања. Научниците имаат можност преку него да следи во иднина дали само болеста влијае на човечкиот организам или болеста влијае во комбинација со предвремено стареење на даденото ткиво.

Се смета, исто така, дека овој метод може да се покаже како сигурен начин за предвидување на веројатноста за откривање на различни онколошки заболувања врз основа на навремено откривање на клетки, стареење во забрзано темпо.