Научниците сакаат да ја намалат прекумерната употреба на антибиотици | Новиот тест на крвта може да им помогне и на децата и на лекарите

220

Новиот тест на крвта може да ја идентификува причината за треската кај децата во рок од еден час.

Тестот на крвта кој може да помогне да се дијагностицира причината за високата температура кај децата за помалку од еден час, научниците го опишаа како големо откритие.

Повеќето постоечки дијагностички тестови се фокусираат на откривање на патоген и може да потрае 72 или повеќе часа за да се добијат резултати.

Глобален тим предводен од истражувачи од Imperial Collegea во London истражува како гените во крвта реагираат на одредени инфекции и болести со цел побрзо да се дијагностицираат болестите и да се намали прекумерната употреба на антибиотици.

Истражувачите анализирале податоци од 1.212 пациенти со 18 болести, вклучувајќи респираторен синцицијален вирус (RSV) и туберкулоза. Од ова, тие биле во можност да откријат кои клучни гени се вклучени или исклучени како одговор на телото на болести и да го идентификуваат молекуларниот потпис на болеста.

Машинското учење потоа било применето за да се идентификуваат моделите поврзани со специфични услови, фокусирајќи се на 161 ген. Формулата била тестирана на 411 деца кои биле примени во болница со сепса или тешки инфекции предизвикани од 13 од 18 болести.

Истражувачите изјавиле дека резултатите, објавени во медицинското списание Cell Press Medu, даваат докази дека иновативниот метод функционира и дека тестот заснован на генската експресија може драстично да ја подобри дијагнозата на детските болести, да ги намали одложувањата и лажните дијагнози и значително да влијае на здравствената заштита. особено во земјите во развој.

Тие се надеваат дека новиот тест може да се справи со прекумерната употреба на антибиотици кај децата, кои обично се препишуваат додека не се исклучи бактериска инфекција.

Професорот Michael Levin, доктор на одделот за заразни болести на Imperial College во London, изјави:

И покрај големиот напредок во медицинската технологија, кога детето е донесено во болница со треска, нашиот првичен пристап е да се лекуваме врз основа на лекарскиот впечаток за можните причини за детското заболување.

  • Како лекари, мораме да донесуваме брзи одлуки за лекување, често базирани само на симптомите, информациите од родителите и нашата медицинска обука и искуство, но можеби не знаеме дали треската е бактериска, вирусна или нешто друго со часови или денови откако детето е примено, додека не дојдат резултатите од тестот, објасни тој.

Ваквите одложувања може да доведат до тоа пациентот да не добие навремен третман, па затоа постои јасна и итна потреба да се подобри дијагностиката. Користењето на овој нов пристап, откако ќе се дизајнираат соодветните уреди, може да биде голем напредок во здравствената заштита, додаде тој.