Научниците предупредуваат за опасноста од топлотни бранови, за која малку се зборува и недоволно се истражува

185

За време на топлотните бранови најголем дел од вниманието на јавноста е насочено кон високите надворешни температури кои можат да предизвикаат сериозни здравствени компликации.

Но, за многу луѓе, особено за оние без климатизација, температурите во затворените простории исто така можат да бидат опасни, рече Leah Schinasi, професорка по медицина на трудот и животната средина на Drexel University во Philadelphia.

Во неодамнешниот труд за прегревање во затворен простор, Schinasi и другите истражувачи на Drexel забележаа дека многу ранливи групи, вклучително и многу стари и млади, го поминуваат поголемиот дел од своето време во затворени простории, но можеби нема да можат соодветно да ги разладат своите домови за време на топлотниот бран.

Тоа всушност може да биде потопло внатре отколку надвор. Многу луѓе со пониски примања немаат пристап до системите за климатизација, па дури и да имаат, многу од нив не можат да си ги дозволат трошоците за енергија, рече Schinasi.

Ова може да доведе до опасно високи внатрешни температури, што може значително да влијае на здравјето на една личност, напишале авторите на студијата во списанието Heliyon. Прегревањето на затворените простори, меѓу другото, може да доведе до срцеви и респираторни проблеми, поголем ризик од згрутчување на крвта и нарушувања на бубрезите.

Важно е да се нагласи дека топлината е извор на опасност по здравјето на луѓето, рече Schinasi.

Опасностите од високите температури во затворени простори не се доволно истражени, додаде таа.

Таа рече дека е од клучно значење за службениците за јавно здравје да ги земат предвид потребите на луѓето кои не можат да се засолнат во климатизиран простор за време на топлотен бран.

За време на топлотните бранови, луѓето можат да ги спуштат ролетните за да блокираат дел од топлината, да пијат многу вода, да носат лесна облека и да се тушираат за да се разладат. Тие, исто така, треба да размислат за проверка со нивните соседи кои живеат сами или можеби немаат соодветна климатизација.