Неверојатно откритие ! Дали шимпанзата можат да ни помогнат во пронаоѓање нови лекови ? Видео

199

Дивите шимпанза јадат билки кои ја ублажуваат болката и кои имаат антибактериски својства за да се лекуваат, откриваат научниците, а пренесува BBC.

Тие ја опишаа својата „детективска работа“ во шумите во Уганда – набљудување животни кои изгледаат повредени или болни за да утврдат дали се самолекуваат со растенија.

Кога повредено животно барало нешто специфично за јадење во шумата, истражувачите собрале примероци од тоа растение и ги пратиле на анализа. Повеќето од тестираните растенија се покажале дека имаат антибактериски својства.

Научниците, кои ги објавиле своите наоди во списанието PLOS One, веруваат дека шимпанзата дури можат да помогнат во потрагата по нови лекови.

Не можеме да ги истражиме лековитите својства на сите растенија во овие шуми, рече водачот на истражувањето д-р Elodie Freymann од University of Oxford. Па зошто да не ги тестираме растенијата за кои ги имаме овие информации – растенијата што ги бараат шимпанзата?

Во текот на изминатите четири години, д-р Freymann поминал неколку месеци следејќи и внимателно набљудувајќи две заедници на диви шимпанза во Централниот шумски резерват Budongo.

Покрај тоа што барале знаци на болка – животно кое куца или го држи своето тело на необичен начин – таа и нејзините колеги собрале примероци од измет и урина за да проверат дали се болни или имаат инфекции.

Посветувале посебно внимание кога повредено или болно шимпанзо барало нешто што вообичаено не го јаде – како кора од дрво или кора од овошје.

Ги баравме овие индиции за однесувањето дека растенијата можеби се лековити, објасни д-р Freymann.

Таа опиша едно особено шимпанзо – мажјак – кој имал тешко повредена рака.

Не ја користел раката при одење, куцал, се присети таа. Додека остатокот од групата седеле и јаделе, повреденото шимпанзо куцајќи барало папрат. Тој беше единственото шимпанзо што барал и го изеј тој папрат, рече таа.

Истражувачите го собрале и го анализирале папратот – растението Christella parasitica, за кое се покажало дека има моќни антиинфламаторни својства.

Истражувачите собрале вкупно 17 примероци од 13 различни растителни видови и ги испратиле на тестирање кај д-р Fabien Schulz од University of Applied Sciences Neubrandenburg во Germany.

Утврдено е дека речиси 90 проценти од екстрактите го инхибираат растот на бактериите, а една третина имаат природни антиинфламаторни својства, што значи дека можат да ја намалат болката и да го промовираат заздравувањето.

Сите повредени и болни шимпанза вклучени во оваа студија целосно закрепнале, среќно извести д-р Freymann. Оној кој го изел папратот повторно ја искористил раката во следните неколку дена, објасни таа.

– Се разбира, не можеме 100 проценти да докажеме дека некој од овие случаи е директен резултат на трошење на овие ресурси, изјави таа за BBC News.

Но, тоа го нагласува медицинското знаење што може да се добие од набљудувањето на другите видови во дивината и ја нагласува итната потреба да се зачуваат овие „шумски аптеки“ за идните генерации, заклучи таа.