Дали треба да ги отворате или затворате прозорците при екстремна топлина ? Одговорот е јасен, но треба да се внимава на една работа

214

Не секој има среќа да има клима во својот дом или канцеларија, односно во просторијата каде што живее или работи.

Кога деновите се вака топли, се чини дека најдобро е времето да го поминете во затворен и климатизиран простор, доколку веќе немате можност да бидете на плажа, да се разладите на море и да се одморите под бор.

Но, се разбира, условите не се секогаш идеални. Некои се уште немаат клима, додека некои имаат по една единица во куќа со повеќе ката или стан со неколку соби, па во такви ситуации е невозможно да се разладат сите соби.

Што да направите во вакви ситуации, како да ја изладите куќата или станот и да го направите просторот попријатен за престој? Иако вообичаено се препорачува да се отвораат прозорците за да влезе нов и поладен воздух, во денови како денешниот вакво нешто не е паметно.

Имено, температурата на воздухот надвор е повисока отколку во самата куќа, па со отворањето на прозорецот во суштина само ги влошувате работите бидејќи во куќата влегува топол воздух.

Затворете сè

Ако е поладно внатре отколку надвор, прозорците треба да ги држите затворени, објасни Andrew Shew, виш предавач по градежна физика на University of Bath’s Department of Architecture and Construction во претходното интервју за The Guardian.

Затоа советува преку ден, односно кога температурите надвор се највисоки, воопшто да не се отвораат прозорците. Можно е, ако има просторија во целосна сенка, повремено може да отворите прозорец во неа, но генерално тие треба да останат затворени.

Покрај затворените прозорци, во просториите кои се директно изложени на сонце, се препорачува да се спуштат ролетните и да се навлечат завесите, за што помалку топлина да влезе во куќата.

Ana Souto, виш предавач по архитектура, дизајн и изградена средина на Nottingham Trent University, има сличен совет:

Затворете сè. Што се однесува до вентилацијата, најдобро е тоа да се прави рано наутро и рано навечер, кога температурите се пониски. Секако, се препорачува и да ги држите прозорците отворени во текот на ноќта.

Сепак, тука треба да се забележи една работа, а таа е поврзана со постара студија, чии резултати се објавени на веб-страницата Smithsonian.

Имено, тоа истражување покажало дека квалитетот на воздухот во помалите простории кои не се проветруваат брзо се влошува, што негативно влијае на спиењето и концентрацијата, како и на ефикасноста на работата. Затоа, ако е веќе премногу топло во текот на денот и не сакате топлината да влезе во вашиот стан, задолжително проветрете го станот добро наутро, навечер и во текот на ноќта.

Иако постојано се предупредува за опасноста од топлотни бранови и горештини на отворено, научниците предупредуваат и на големата опасност од прегреани внатрешни простории, кои во суштина се уште не се доволно истражени, па затоа треба да се внимава условите во куќите и становите што е можно да бидат поудобни.