Научниците можеби конечно го нашле одговорот на мистеријата зошто планетите се намалуваат

235

NASA се справи со нова необична космичка мистерија која вклучува намалување на планетите.

Во новата космичка загатка, научниците на NASA се борат со необичен феномен: група планети кои необјасниво се намалуваат, потенцијално поради радијација. Универзумот преполнува со различни егзопланети – од гасни џинови до „супер пуфки“, кои личат на памук, но постои мистериозна празнина кај егзопланетите кои се 1,5 до два пати поголеми од Земјата.

Научниците за егзопланети сега имаат доволно податоци за да кажат дека јазот не е случајност, вели Jessie Christiansen, научник од Caltech и научен директор на Архивата за егзопланети на NASA.

Нивните наоди укажуваат на бариера која ги спречува планетите да ја достигнат или задржат таа специфична големина.

Откривајќи потенцијален одговор, неодамнешното истражување на Christiansen, објавено во The Astronomical Journal, сугерира дека некои таканаречени sub-Neptun егзопланети се намалуваат, ги отфрлаат атмосферите и брзо се намалуваат до димензиите на суперЗемја. Движечката сила зад ова намалување е зрачењето кое излегува од јадрото на планетите, принудувајќи ја атмосферата да се распрскува во вселената.

Причината за атмосферската загуба, наречена „губење на масата предизвикана од јадрото“, вклучува јадрото на планетата што емитува радијација, поместувајќи ја нејзината атмосфера со текот на времето.

Додека алтернативната хипотеза, фотоиспарувањето, претпоставува дека зрачењето од ѕвездата домаќин ја дисипира атмосферата на планетата, се смета дека ова се случува во првите 100 милиони години на планетата. Сепак, загубата на маса предизвикана од јадрото може да се случи поблиску до милијардитиот роденден на планетата.

За да ги проценат овие хипотези, Christiansen и нејзиниот тим ги анализирале податоците од пензионираниот вселенски телескоп Kepler на NASA, проучувајќи јата ѕвезди постари од 100 милиони години. Бидејќи планетите обично се на слична возраст како нивните ѕвезди домаќини, овие кандидати за планети биле доволно стари за да се подложат на фотоиспарување, но не доволно стари за да претрпат загуба на маса предизвикана од јадрото.

Изненадувачки, повеќето од планетите во овие јата ја задржаа својата атмосфера, фаворизирајќи ја загубата на маса предизвикана од јадрото како веројатен виновник.

И покрај напредокот, Christiansen признава дека мистеријата останува нерешена, истакнувајќи дека тековните истражувања укажуваат на двоен процес на губење на масата.