НАСА потврди еден од најозлогласените климатски рекорди откако постојат мерењата ! Видео

162

Се појави загрижувачки климатски тренд: во изминатите 12 месеци, секој месец поставува нов глобален температурен рекорд.

NASA неодамна потврди дека мај 2024 година, по април, март, февруари и јануари, достигна невидени просечни глобални температури. Оваа низа, најдолга од почетокот на евиденцијата, го нагласува брзото затоплување на нашата планета.

Шефот на NASA, Bill Nelson ја нагласи сериозноста на ситуацијата. Јасно е дека се соочуваме со климатска криза. Заедниците ширум Америка, како Аризона, Калифорнија, Невада и заедниците ширум светот ја чувствуваат екстремната топлина од прва рака во невиден број, истакнува тој.

Немаме причина да славиме

Соборувањето на таков рекорд во никој случај не е причина за славење. Минатиот ноември, глобалните просечни температури за првпат ги надминаа прединдустриските нивоа за повеќе од 2°C, а САД ја доживеаја најтоплата зима досега. И покрај се поголемите докази, емисиите на стакленички гасови продолжуваат да растат со невидена брзина, туркајќи нè кон опасна климатска бездна.

Исто така, тоа не е ниту изолиран тренд. Изминатата деценија е најтоплата од почетокот на водење на евиденција кон крајот на 19 век. Претходната најтопла серија траела седум месеци помеѓу 2015 и 2016 година.

Имаме се повеќе топли денови, повеќе топли месеци, повеќе топли години. Знаеме дека овие зголемувања на температурата се предизвикани од нашите емисии на стакленички гасови и влијаат на луѓето и екосистемите ширум светот, вели Kate Calvin, главен научник и виш советник за климата на NASA.

Силната временска шема на El Niño, која започнала на почетокот на 2023 година, веројатно придонела за горенаведените рекордни температури. Како што опаѓа El Niño, може да има привремено одложување од неколкумесечните рекордни жештини.

Месечни глобални температури на површината од 1880 до мај 2024 година. Последните 12 месеци (јуни 2023 година до мај 2024 година) достигнаа рекордни високи температури за секој соодветен месец. (NASA’s Scientific Visualization Studio)

Има трошка надеж

Податоците на NASA доаѓаат од десетици илјади метеоролошки станици и инструменти ширум светот, вклучително и копнени, бродски и пловечки. Овие читања се внимателно обработени за да се земат предвид просторните варијации и фактори како што се урбаните топлински острови.

И покрај сето горенаведено, сè уште постои трошка надеж, бидејќи нашата способност да ги следиме и предвидуваме климатските промени се подобрува. Ние обезбедуваме критични климатски податоци за подобар живот и егзистенција и за доброто на целото човештво, вели Nelson. Но, вистинскиот предизвик сега е да се преземе значајна акција врз основа на тие податоци.

Извор: Science Alert