Научниците шокирани од откритието ! Слоновите и луѓето се единствените со оваа интелигентна особина

594

Научниците откриле дека слоновите се нарекуваат едни со други со поединечни имиња.

Револуционерното откритие ги означува слоновите како првите нечовечки животни за кои е познато дека користат неимитациони имиња, разликувајќи ги од видовите како што се делфините и папагалите.

Во новото истражување, меѓународен тим на истражувачи користел алгоритам на вештачка интелигенција за да ги анализира повиците на две диви стада африкански слонови (Loxodonta africana) во саваната во Кенија. Истражувањето открило дека слоновите користат специфични вокализации за секој поединец и можат да препознаат кога ги повикуваат, дури и надвор од оригиналниот контекст.

Екологот за однесување и главен автор на студијата, Michael Pardo од Colorado State University (USA), ја истакна важноста на откритието:

„Слоновите можат да утврдат дали повикот е наменет за нив само врз база на слушање на повикот“.

Неверојатна студија

Студијата ги анализирала вокализациите на слоновите во кенискиот Samburu National Reserve и Amboseli National Park во период од 36 години, од 1986 до 2022 година.

Користејќи алгоритам за машинско учење, истражувачите идентификувале 469 различни повици, вклучувајќи 101 повикувачки слон и 117 примачи на повици.

Слоновите се познати по нивната широка палета на звуци, од гласно свирење до нискофреквентни татнежи, нечујно за човечкото уво. Повиците не секогаш користеле имиња, но кога користеле, честопати биле на долги растојанија и обично вклучувале возрасни млади слонови кои им се обраќале.

Имињата почесто ги користат возрасните слонови отколку младенчињата, што покажува дека се потребни години за да се совлада оваа способност.

Студијата покажа дека најчестиот повик е „хармонично богат звук со ниска фреквенција“. Кога истражувачите пуштиле снимки од името на слонот што го вика пријател или член на семејството, слонот реагирал позитивно и енергично. Спротивно на тоа, истиот слон покажал помал ентузијазам кога ги слушал имињата на другите.

„Нè следат нови откритија“

Ова откритие ги става слоновите и луѓето како единствените животни за кои е познато дека прават произволни имиња едни за други, наместо само да имитираат звуци. Вишиот автор на студијата, George Wittemyer, нагласи дека оваа способност укажува на тоа дека слоновите имаат способност да размислуваат апстрактно.

Истражувачите бараат понатамошна истрага за еволутивното потекло на овој повик талент, посочувајќи дека предците на слоновите се разделиле од приматите и китовите пред околу 90 милиони години. И покрај нивната еволутивна оддалеченост, луѓето и слоновите споделуваат значителни сличности.

Тоа се сложени општествени структури поддржани од високо развиени мозоци, рече Frank Pope, извршен директор на организацијата Save the Elephants и додаде:

„Фактот што слоновите користат имиња едни за други веројатно е само почеток на идните откритија“.