Пробивање ДЕМЕНЦИЈА ! Скенирањето на мозокот ја предвидува болеста и до 9 години порано

432

Револуционерен нов метод на скенирање на мозокот предвидува Алцхајмерова болест до девет години порано, нудејќи надеж за навремени интервенции и подлабок увид во прогресија на деменцијата.

Новиот метод за предвидување на Алцхајмеровата болест до девет години однапред дава големи ветувања во борбата против болеста, благодарение на соработката помеѓу Queen Mary University во London и Monash University во Australia. Нивниот невробиолошки модел користи функционална магнетна резонанца (fMRI) за да ги анализира снимките на мозокот.

Со стапка на прецизност од повеќе од 80 проценти, нивниот модел може да направи револуција во раната дијагноза и да го реши предизвикот на недијагностицирани случаи на деменција. Предвидувањето кој ќе развие деменција во иднина ќе биде клучно за развој на третмани кои можат да го спречат неповратното губење на мозочните клетки што предизвикува симптоми на деменција, вели неврологот Charles Marshall од Queen Mary University во London.

Истражувањето, кое е објавено во списанието Nature Mental Health, се фокусира на стандардната мрежа на режими (DMN), мозочен систем кој првично е погоден од Алцхајмерова болест. DMN игра клучна улога во организирањето на мислите со поврзување на различни региони на мозокот. Студијата вклучува скенирање на мозокот на 81 лице кои подоцна развиле деменција и 1.030 исти контролни лица, идентификувајќи знаци на деменција до девет години однапред. fMRI скенирањето е едноставно за изведување и трае само неколку минути.

Прецизноста на техниката се протега на предвидување на времето на дијагноза на деменција во рок од две години. Оваа информација е непроценлива бидејќи им овозможува на научниците да ги споредат со други познати фактори на ризик за деменција за да изградат сеопфатна слика за прогресијата на болеста.

Со користење на овие техники за анализа со големи збирки податоци, можеме да ги идентификуваме оние со висок ризик од деменција, а исто така да откриеме кои фактори на ризик од околината ги турнале тие луѓе во зоната со висок ризик, вели неврологот Samuel Ereiraод Queen Mary University во London

Научниците, исто така, ги поврзале факторите на ризик за Алцхајмеровата болест, како што се генетиката и социјалната изолација, со промените во поврзувањето со DMN. Разбирањето на овие предизвикувачи е клучно во потрагата по лек.

Покрај тоа, техниката е корисна за проучување на поединци чии мозоци покажуваат знаци на деменција, но кои развиваат симптоми многу подоцна. Тоа разбирање може да фрли светлина врз прогресијата на состојбата и нејзиното потенцијално забавување.

„Нашата надеж е дека мерката за функцијата на мозокот што ја развивме ќе ни овозможи да бидеме многу попрецизни за тоа дали некој навистина ќе развие деменција и колку брзо, за да можеме да идентификуваме дали идните третмани ќе му користат“, објаснува Marshall.

Извор: Science Alert