Наместо вистински, добиле лажен лек | На следниот преглед изненадување кое ги запрепастило експертите

829

Очекувањето дека некој лек ќе делува добро може да влијае на депресија, болка, менопауза, синдром на нервозно дебело црево, па дури и на Паркинсонова болест.

Со децении плацебото е синоним за неуспех – тоа е доказ дека нешто не функционира. Ако во медицинска студија на некој лек или терапевтска процедура би имале висок процент на луѓе на кои делувал плацебо – т.е. ако таблета без активна супстанција или лажна медицинска процедура имаа позитивен ефект врз телото – тоа би значело за истражувачите дека новото осмислено лечење е неуспешно.

Со децении некои научници нудат поинаква перспектива за плацебото, а тоа е дека покрај дејството на лекот на физиолошко и хемиско ниво, во нашиот организам има и лековито дејство кое не потекнува од фармацевтски препарат.

Од каде тогаш доаѓа овој ефект?

Се чини, од нашите уверувања, доверба, мисли и очекувања дека лекот ќе делува. Наместо само да ги проучуваме ефектите на новите лекови, треба да ја проучуваме и довербата дека ќе се излечиме – бидејќи очигледно тоа делува кај одреден број пациенти!

Позитивни емоции

Ова со децении било посочувано од некои научници и истражувачи кои, сепак, биле отфрлени од научната заедница со презир. Еден од нив е и д-р Bruce Lipton, кој ја напишал познатата книга Биологија на верувањето.

Во своето истражување, тој открива дека клетките не се примарно погодени од нашата ДНК, туку од нашите мисли и верувања, и дека тие создаваат биолошки одговор и ослободување на хемиски медијатори кои ги регулираат функциите во телото.

Покрај него, со ова се занимава и истражувачот и мотивацискиот говорник Joe Dispenza, автор на светскиот бестселер Плацебо сте Вие, каде што опишува како учењето и практикувањето на позитивните емоции и мисли влијае на физичкото ниво на телото и првенствено го менува нашиот мозок, кој потоа со новите невролошки кругови стимулира нови одговори во нашето тело и врши промена на реалноста во која живееме. На овој начин, смета тој, можеме да делуваме не само на психофизичката состојба, здравјето и болеста, туку и на односите, на условите во кои живееме, на успехот што го постигнуваме.

Mainstream науката и плацебо

Во последната деценија, и двајцата мејнстрим научници почнуваат да ја истражуваат оваа невидлива сила во нас. Тие откриваат дека само затоа што плацебото е тесно поврзано со нашите очекувања, не значи дека е фабрикувано или лажно.

Утврдено е дека ова очекување го подига нивото на ендорфин во телото и на тој начин ја намалува болката. И не само тоа, може да промени и многу други физиолошки параметри. Во една студија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Brown, на испитаниците им било дадено „шеќерно апче“ и им било кажано дека тоа е стимуланс.

По земањето, кај испитаниците се зголемил крвниот притисок, се зголемил бројот на отчукувања на срцето во минута, како и нивната брзина во решавањето на задачите. Кога им било дадено истото неактивно апче и им било кажано дека е апче за спиење, нивните тела покажале спротивставени реакции. Друга студија покажала дека кога луѓето не знаат дека земаат апчиња за ублажување на болката, имале потреба од двојно поголема доза за тие да делуваат.

Медицинскиот центар Beth Israel Deaconess, кој е тесно поврзан со престижниот универзитет Харвард, открил дека овој ефект посилно ги поврзува телото и мозокот и на тој начин создава индивидуални промени.

Позитивното размислување можеби нема да излечи рак или напредни дегенеративни промени, но студиите покажуваат дека тоа влијае и ги ублажува тешкотиите во болните состојби, синдромот на нервозно дебело црево, депресијата, менопаузата и нарушувањата на спиењето, па дури и Паркинсоновата болест. Се разбира, понатамошните истражувања веројатно ќе ја прошират оваа листа.

Тоа е регистрирано и од мозокот

Во согласност со наодите признаени на Харвард, друга студија објавена во научното списание PLOS Biology покажала нешто многу интересно. На испитаниците со остеоартритис истражувачите им дале плацебо.

Оние на кои делувало плацебото, односно оние кои почувствувале најголемо намалување на болката, биле подложени на функционална магнетна резонанца. Скенирањето на мозокот открило дека плацебо ефектот покажал зголемена активност во централниот дел на фронталниот лобус на мозокот. Значи плацебото е реално. Единственото нешто што им преостанува на научниците е да го интегрираат во протоколите за лекување.