Налудничавиот план за уништување на Јадранот би го променил светот | Фото/Видео

601

Тоа не е дело на СФ роман, туку целоживотна намера и план на поулавениот човек.

Во третата сезона на серијата The Man in the High Castle, чија приказна се одвива во една алтернативна иднина, во која силите на Оската и Хитлер победиле во Втората светска војна, САД е поделен на три дела, со сателитска нацистичка држава на исток, дел под јапонска окупација на запад и неутрална зона меѓу нив.

Серијата е базирана на SF класика на Phillip K. Dick, кој во оригиналниот роман од 1962. година опишал како силите на Оската целосно го пресушиле Медитеранот, со цел да добијат огромна количина на земјиште за проширување.

Иако на приказната најчесто се гледа како на алегорија на фашизмот, сепак делот кој се чини најкомплициран и “најнапнат” е и оној кој е најблиску до реалноста – делот кој се однесува на празнењето на Медитеранот.

Продолжува на страна 2