Најважниот витамин кој штити од корона, но и од други вируси

35

Имунологот Борислав Каменов изјави дека витаминот Д е најважен за заштита на организмот од коронавирусот, како и од други сезонски вируси. Тој посочи дека возрасните треба да внесат до 10.000 единици на овој витамин за да се одбранат од болести, додека тој број кај помладите е 5.000.

“Ефикасноста на витаминот Д е неспорна, и мислам дека тоа е тајната зошто болеста се интензивираше во последно време. Бидејќи, иако времето беше убаво, додека имаше сонце, ние добивавме витамин Д преку сонцето. Познавам многу пријатели кои пијат 400 единици, најмногу 1000, и тие сметаат дека е доволно”, наведува Каменов и објаснува дека постојат препораки кои велат дека младите треба да однесат до 5.000 единици, а постарите 10.000 единици дневно.

Тој посочува дека на пациентите им се потребни екстремно големи дози, како и фактот дека граѓаните сепак земаат премалку витамин Д.

“Ние не го познаваме вирусот доволно, но треба да го познаваме нашиот организам. Ако немаме доволно витамин Д, тогаш сме екстремно изложени на ризик да добиеме ковид-19. Не велам дека мерките не се важни, но во овој момент не се доволни”, рече Каменов.

Тој потсетува дека витаминот Д се препорачува и порано, и дека бројот на пациенти се намали после тоа, но предупредува дека ситуацијата се променила со промената на времето и дека е потребно да се зема. Тој предупредува дека се случило, особено во САД, некои пациенти да предозираат со овој витамин, па затоа некои од нив земале дури 80.000 единици.

“Сето тоа може убаво да се следи за да се осигура дека нема предозирање. Иако, стравот од предозирање е непотребен. Имаше болни луѓе кои примија до 100.000 единици, а потоа станаа на третиот ден”, забележува тој.

НАРАЧАЈТЕ НА СЛЕДНИОВ ЛИНК

https://www.joxysiberian

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.