НАЈПОПУЛАРНИОТ клинички психолог на денешницата | 42 ПРАВИЛА ЗА ДОБАР ЖИВОТ | Првите три се веќе апсолутен закон, а без 21. нема напредок и среќа

801

Jordan Peterson е канадски клинички психолог и професор по психологија, а неговите вредни совети и мудри мисли се познати ширум светот.

Згора на тоа, тој се вбројува меѓу некои од највлијателните мислители на денешницата, па затоа неговите изјави често се цитираат, но и ги зајакнуваат луѓето.

Своевремено на својот twitter профил споделил 42 правила за добар живот, а бие овој пат ви ги пренесуваме.

1. Кажете ја вистината… или, барем, не лажете

Вистината помага да се вклопи страшната сложеност на човекот во едноставноста на неговиот збор. Вистината носи. Вистината е крајниот, неисцрпен природен ресурс. Таа е светлина во темнината.

2. Не прави работи што ги мразиш

Внимавај. Ако се најдете дека правите работи поради кои се мразите себеси, размислете колку ќе ве чини ако продолжите да го правите тоа.

3. Однесувајте се на таков начин да можете да ја кажете вистината за тоа како се однесувате

Престанете да правите работи за кои знаете дека се погрешни и кои можете да престанете да ги правите. Можеби тоа е мала работа. Но тоа е вред. Престанете и видете што ќе се случи. На тој начин се зајакнувате.

4. Барајте го она што е значајно, а не она што е целисходно

Нема вера, храброст и жртва во правењето на она што е целисходно. Да имате смисла во животот е подобро отколку да го имате она што го сакате, бидејќи можеби не знаете што сакате, ниту што навистина ви треба.

5. Ако треба да изберете, бидете оној кој прави работи наместо оној на кој се гледа дека прави работи

Ако ги исполнувате обврските секој ден, не треба да се грижите за иднината.

6. Обрнете внимание

Што да направите ако вашиот живот не е во ред? Обрнете внимание. Обрнувањето внимание е како да гледате нешто што не познавате. Тоа е неверојатно моќна сила.

7. Претпоставете дека личноста што ја слушате можеби знае нешто што треба да знаете

Треба да сакате да излезете од секој разговор помудри отколку од кога сте го започнавте.

8. Слушајте ги доволно внимателно за да ги натерате да ја споделат својата приказна со вас

Сочувствителните одговори за време на искрен разговор покажуваат дека ја цените личноста со која разговарате и дека мислите дека неговата приказна е важна, сериозна и заслужува внимание и разбирање.

9. Напорно работите за да ја одржите романтиката во вашата врска

Дозволете си да станете свесни за тоа што сакате и што ви треба и откријте му го тоа на вашиот партнер. Не очекувајте убавината на љубовта да се одржи без ваш напор.

10. Внимавајте со кого ја споделувате добрата вест

Споделете ја добрата вест со луѓе кои искрено ќе се радуваат за вас. Нивната реакција е еден начин да ви помогне да ги идентификувате оние луѓе кои се на ваша страна.

Продолжува на страна 2