Најозогласените чувари во нацистичките логори на смртта

196

Се проценува дека околу 55.000 чувари работеле во неславните логори, од кои 3.700 биле жени. Овие се едни од најсуровите.

Првите нацистички логори се појавија во текот на првата половина на 1933 година, откако Хитлер беше избран за канцелар. Примарната идеја на кампот беше политички прогон и затворање на неистомисленици. Сепак, со текот на времето, улогата на кампот се прошири.

Според тогашното германско Министерство за правда, на целата окупирана територија имало над 1.200 логори и подкампови, а еврејските академици и историчари проценуваат дека бројот на логори бил многу пати поголем, односно околу 15.000, тврдејќи дека многу логори беа затворени и повторно отворени.

Се проценува дека околу 55.000 чувари работеле во овие неславни логори и дека меѓу нив имало 3.700 жени. Тие беа рамнодушни кон животот и чувствата на притворените и на разни начини изразија бруталност кон нив.

Чуварите главно биле припадници на пониска до средна класа и немале соодветно работно искуство. Еден извор спомнува поранешни домаќинки, фризери, диригенти, возачи на трамваи, оперски пејачи и пензионирани наставници – толку многу поразлично.

Волонтерите беа регрутирани преку реклами во германските весници. Во овие реклами, од жените беше побарано да ја покажат својата loveубов кон Рајхот. Приемот на адолесцентни девојки во Лигата на германски девојки беше средство за индоктринација за многу жени.

Доротеа Бинц

Дороти беше управник во концентрациониот логор Равенсбрик за време на Втората светска војна.

Таа работеше во различни делови на логорот, вклучително и во кујната, а подоцна беше задолжена за делот каде затворениците беа казнувани и измачувани.

Нејзината злоупотреба подоцна беше опишана како немилосрдна, честопати ги мачеше и давеше во ладна вода. По завршувањето на војната, таа е погубена за нејзините злосторства, пишува „Независне новине“.

Грета Бузел

Грета Бузел, родена како Милер, беше обучена медицинска сестра.

Во 1939 година, таа беше испратена во Равенсбрук, каде што одлучи кој ќе биде убиен со бензин, а кој ќе заврши во младинскиот логор Укермарк.

Запаметена е по реченицата: „Ако не можат да работат, оставете ги да скапуваат“. Подоцна и беше судено и погубена е заедно со Елизабет Маршал на 3 мај 1947 година. Маршал, кој во тоа време имала 60 години, е најстарата убиена нацистка.

Алис Орловски

Алиса работела во неколку озлогласени нацистички логори во окупирана Полска за време на Втората светска војна.

Додека беше во логорот Мајданек, таа важеше за една од најсуровите чувари, бидејќи прибегнуваше кон уникатни методи на тортура, како што беше камшикување на затворениците над нејзините очи. Кон крајот на војната, нејзиното однесување драстично се промени.

Стана похумана, па дури и им донесе вода на оние кои беа жедни, па се шпекулираше дека тоа го сторила затоа што знаела дека ќе и се суди како воен злосторник. Таа беше осудена на доживотен затвор, но по една деценија беше ослободена.

Илзе Кох

Илзе Кох, сопругата на Карл Ото Кох, командант на концентрациониот логор Бухенвалд, остана запаметена по тоа што земала сувенири со карактеристични тетоважи од кожата на убиените затвореници.

По завршувањето на Втората светска војна, таа е осудена на доживотен затвор.

Таа се обеси во германскиот женски затвор во Аичач на 1 септември 1967 година.

Рут Најдек

Од почетокот на јули 1944 година до крајот на април 1945 година, Рут извршувала разни функции во Равенсбрик.

Таа ги импресионираше своите претпоставени со нејзината решителност и бруталност кон затворениците и важеше за еден од најлошите супервизори.

Била вклучена во изборот и извршувањето на повеќе од 5.000 жени и деца.

Таа беше осудена на смрт со бесење.

Марија Мандeл

Марија е одговорна за смртта на околу 500 000 затвореници во Аушвиц. Својата кариера ја започна како чувар во Лихтенбург, заедно со уште 50 жени.

Од октомври 1942 година во Аушвиц, таа зазема позиција под командантот на логорот Рудолф Хес. Значи, таа имаше скоро апсолутна моќ. Таа беше позната како aвер и за две години испрати голем број луѓе во комори за гас.

Едно од хобиите на оваа интелигентна, но злобна жена беше да избере деца кои ќе бидат убиени. Таа плати за својата нечовечност во јануари 1948 година, кога беше обесена.

Херта Боте

Како тинејџерка, Херта му помагала на својот татко во столарија, а некое време работела во фабрика и болница. Во 1939 година, таа се приклучила на германскиот Сојуз на девојки, а подоцна станала стража во Равенсбрик. По четири недели обука, таа беше испратена во логорот Штутоф, каде стана позната како Стутхоф Садист за брутално тепање затвореници. На судењето одржано во 1945 година, таа беше осудена на десет години затвор затоа што нејзините злосторства не се сметаа за толку брутални. Шест децении после тоа на крајот на војната, за време на едно интервју, таа беше запрашана за нејзината одлука да работи во концентрационен логор, на што таа одговори: „Дали грешев? Не. Грешката беше што тоа беше логор, но морав да да одам таму затоа што во спротивно ќе бев затворена. Тоа беше моја вина “.

Ванда Клаф

По завршувањето на училиштето во 1938 година, Ванда се вработила во фабрика која произведувала џем. Работела таму четири години, а потоа се омажи и стана домаќинка.

Во 1944 година, таа се придружи на персоналот во концентрациониот логор Штутоф.

И се судеше со други жени чувари, а на судењето изјави дека е многу интелигентна и дека е исклучително посветена на својата работа, удирајќи најмалку по две затвореници на ден. Беше обесена во јули 1946 година.