Еве како да го заштитите миленикот од високите температури

711

Домашните миленици како кучето и мачката се изложени на поголеми опасности од луѓето, заради топлината од нивните влакна во текот на летните месеци.

Ако сте сопственик на куче и сакате да го заштитите од топлотен удар, тогаш проследете ги овие совети:

1. Некои раси се повеќе подложни на топлински удар за разлика од други

Булдозите, лабрадорите и ретриверите спаѓаат во групата на кучиња кои се поподложни на топлински удар за разлика од другите раси. Во ризичната група спаѓаат сите кучиња кои имаат дебело крзно, здравствени проблеми или вишок килограми.

2. Топлотен удар може да се случи и на 22 Целзиусови степени

Умор поради високи температури може да се случи во рок од дури 15 минути по изложување на висока температура. Животните се навистина добри во прикривање на симптомите, па затоа е важно да им посветите големо внимание, дури и кога температурите се пријатни – т.е. околу 22 Целзиусови степени.

3. Често имаат потреба од менување вода

Не го терајте миленичето да чека под чешмата која тече во потрага по вода. Редовно чистете го садот и менувајте им ја водата за да избегнете дехидратација.

4. Во водата додадете неколку коцки мраз

Во садот со вода, додадете неколку коцки мраз, за водата да остане што е можно посвежа. Може да им давате и оладени парчиња лубеница или пилешко што сте го замрзнале во помали коцки.

Продолжува на страна 2