Најмистериозниот човек во Америка | Никој не знаешл ништо за него, а сите му дошле на погреб

191

Кога некој ќе умре, вообичаено е да се бараат и информираат најблиските роднини и пријатели. Во денешно време на мобилни телефони и Интернет, ова не е толку тешко.

Сепак, на почетокот на 20 век, тоа беше постапка што не беше воопшто едноставна. Случајот со стариот продавач Мајк е веројатно еден од најинтересните во историјата!

Ако случајно умрете надвор од градот каде што живеете, на почетокот на 20 век, може да се надевате само дека ќе се најдат доволно информации за да го информирате вашето семејство. За жал, тоа не се случи во 1911 година за време на смртта на човек познат само како „стариот Мајк“, пишува порталот „Viralnova“.

Тој беше патувачки трговец во Америка. Никој во Прескот, мал град во Арканзас, не го знаеше целото име на Мајк, но сите го познаваа затоа што тој го посети нивното место и продаваше пенкала, канцелариски материјали и предмети за домаќинството.

За време на една посета на Прескот, Мајк починал од срцев удар, а неговото тело било пронајдено во еден локален парк. Градот го оплакуваше патувачкиот трговец, а неговите посмртни останки беа однесени во погребална куќа и подготвени за погреб.

За жал, ништо од патната торба на Мајк не го откри неговиот полн идентитет или контактот на кое било семејство или пријатели. Надевајќи се дека некој на крајот ќе се појави и ќе го идентификува Мајк, погребувачите го балсамираа телото и го изложиле.

И тогаш тие само можеа да чекаат … Поминаа годините и никој не дојде да ги бара останките на Мајк. Со текот на времето, жителите на Прескот го нарекоа „Стариот Мајк“ и стана своевидна туристичка атракција.

Дури во 1975 година, дури и на најупорните им стана јасно дека никој нема да дојде да ја бара Мајка. Градските власти наредија погребалната куќа конечно да го погреба телото.

Тоа беше неверојатна глетка! Скоро целиот град се појави на погребот. Човек за кого не знаеја ништо, за сето тоа време тој некако стана нивни сограѓанин со кого се поврзаа и кога сакаа достоинствено да го испратат.