Најдобрата храна против акни

150

Акните се воспалителен проблем на кожата, кој влијае на многу луѓе, како во млада, така и во зрелата возраст.

Јадењето е од огромно значење кај луѓе кои страдаат од акни, бидејќи различни прехранбени производи и супстанции можат да предизвикаат воспаление во ткивата, што ќе ги усложни уште повеќе акните.

На која храна треба да се истакне за да ги намалите акните и да ги ублажите трајно?

Витамин А

Витаминот А е составен дел од бројни козметички производи против акни. Тој помага за чистење на кожата и лекување на симптомите на воспаление, чешање, псоријаза и други.

Најдобрите извори на витамин А се спанаќот, морковот, тиквата, брокулите, јајцата.

Омега-3 масни киселини

Омега-3 масните киселини се борат со воспалението и ги ублажуваат кожните проблеми. Најдобрите извори на омега-3 се морските плодови, полнетата риба, оревите, лененото масло, бадемите.

Цинк

Цинкот е многу важен минерал за кожата. Тој ги смирува акните и го спречува неговото ширење. Цинкот ги неутрализира уште бактериите кои предизвикуваат акни.
Најдобрите извори на цинк се мисиркино месо, ореви, пченица микроб, цели зрна.

Продолжува на страна 2