Начинот на кој седнувате и станувате открива колку години ќе живеете

1977

Дали некогаш сте се запрашале колку долго ќе живеете? Дали сте изложени на ризик од предвремена смрт, или ќе доживеете длабока старост, опкружени со своите правнуци?

Бразилскиот тим на лекари осмислил едноставен тест кој е добар показател за формата на еден човек. Оние кои имале лоши резултати на тестот, имале повисока стапка на смртност од оние кои лесно го поминале.

Каде се вклопувате на оваа скала и што значи тоа за вашата потенцијална долговечност?

Одржувањето на одредено ниво на формата во текот на стареењето е многу важно за да го продолжите животот: оние кои се тенки и во форма ќе живеат подолго од оние кои не се.

Дали сте подготвени да направите тест и да проверите дали вашиот начин на живот бара ремонт за да се спасите од раната смрт? Сѐ што е потребно да направите е да се седнете, повторно да станете и да ги пресметате поените.

Користете ја оваа скала за да ги пресметате поените:

Се разбира, овој тест не е погоден за секого. Луѓето со одредени медицински состојби, како што се артритис или повреди на коленото или колкот, веројатно на треба да бидат изложени на ризик.

Оние над 50 години кои припаѓаат на категоријата “добро” можат да бидат многу горди.

Луѓето што биле интервјуирани во студијата имале 21% шанса за преживување со секој поен на скалата.

Ако имате помалку од 8 поени, можеби е време да поработите на мускулната снага и на балансот на мускулите. Тоа нема да биде полесно со текот на годините!

Заборавете го седењето на троседот и придвижите се!