Мултимедијална самостојна изложба на Илина Арсова – WHIT

345

Уметницата Илина Арсова вечер во изложбениот простор на НЛБ Галеријата, ќе се претстави пред домашната публика со самостојна изложба – дела од циклусот WHITE.

Делата се производ од двонеделниот престој на Антарктикот и искачувањето на врвот Винсон, како последен чекор од предизвикот седум врвови на седум континенти, на кој паралелно со уметноста е посветена Илина во последните девет години.

WHITE е комбинација од слики, скици, цртежи, но и мултимедијална практика преку фотографија и видео арт од неколкугодишна изведба на перформансот ZERO. Насловот доаѓа од една поинаква реалност доживеана со последната експедиција на јужниот пол, каде што доминира белината и студенилото во пејзажот. Како што вели уметницата, да се доживее свет без бои е вистински предизвик и тогаш ги откриваме боите на белината.

  • Како дипломиран ликовен уметник-сликар, веќе подолго време ме воодушевува пејзажот и истиот преку разни форми го прикажувам во ликовното дело. Бојата и широката палета често биле дел од моето сликарство сѐ до крајот на 2017-та кога почнав да го растеретувам колоритот на сметка на цртежот. Кај последните дела доаѓа до обратен сликарски процес од слика кон скица, како финален приказ, вели Арсова.
Антартик

Поставката ќе опфати и неколку постари цртежи и слики кои се премин од „Дневникот на моите височини“ (2017-2019) кон новосоздадените дела, како и сликата „7 врвови“, работена паралелно со искачувањата кои Илина Арсова ги реализира во последните пет години.

Изложбата ќе биде отворена за посетителите до 20 март, секој работен ден, од 8 до 16 часот.