Мила мамо, барем еднаш во огледалото да се видиш онака како што јас те гледам!

243

Ако некогаш сте се чувствувале несигурни околу вашиот изглед, мора да го прочитате ова прекрасно писмо до една мајка напишано од детска перспектива.

Драга мамо, повторно се гледаш во огледалото, си го допираш стомакот кој се тресе, и пак ме тера на смеење. Толку си смешна, мамо!

Но, не се смееш. Ѕиркаш под око како кога ми ги сечеш ноктите. Знам! И јас ќе го грабнам твојот стомак и ќе го занишам. Ех, сега се смееш!

Но, мамо, би сакала да можеш да се видиш онака како јас те гледам. Мене си ми совршена. Нели знаеш дека никој друг не може да ми биде мајка, освен ти? Не би сакала ниту една друга. Не, ти си единствената.

Ние сме едно за друго. Мене си ми совршена. Мене си ми најдобра мајка. И те молам, замолчи го гласот во твојата глава, сега јас зборувам, не ти! Ти си совршена затоа што си ти. Не постои никој кој може да биде ТИ. Исто како што нема никој што може да биде ЈАС. Разбираш?

Не ги гледам твоите недостатоци; Само тебе те гледам. Не ги гледам твоите грешки; Ја гледам само мојата мајка. Не ја гледам твојата тежина и твојата масна коса; само гледам жена која ми дала живот и се обидува да се чувствувам безбедно, сакано и среќно. Жена со црвенкаст сјај во косата. Прекрасна си.

Image result for My dear Mom, at least once in the mirror you see as I see you

Мамо, додека сакам да те фотографирам со твојот мобилен телефон, а ти го покриваш лицето, не сакам тоа да го правиш. Го обожувам твоето лице! Знам дека твоето лице е подобро од било чие.

Јас го познавам твоето лице подобро од било кој. Ја знам секоја брчка и пега на твоето лице (имаш точкици мамо, баш си среќна!), И јас ги сакам. Твоето лице е најубаво од сите.

Тоа е лицето во кое се имам нурнато кога кога си ме хранела како бебе. Твојата насмевка ми била храна повеќе од твоето хранливо млеко. Лице со најмеки усни кои со своите бакнежи ги отсрануваа сите мои грижи. Лице кое го барав кога чекав во градинка и трчав кон него и во твоите раце полни со љубов. Лице од кое го погледнувам кога барам потврда или само да проверам дали тоа што го сакам е добра или луда идеја. Лице кое го галев со заспаната рака кога сакав да заспијам и кое најпрво го барав веднаш штом ќе се разбудев затоа што си ме преместила во мојот кревет, пак. Те моламе, не прави го тоа повторно.

Твоето лице е поубаво од опашката на виножитото на малото пони. И мамо, тоа е најубавиот пони досега! Не гледам тоа што ти гледаш. Кога ќе се погледнеш во огледалото, гледаш само стрии, брчки, несовршености.

Кога те гледам, сè што гледам е силна, способна жена која дава, љубезна, полна со љубов, смешна и убава на свој начин, „тоа е мојата мајка“. Но, и уморна. Да, жал ми е за тоа. За мене, никој не е поубав од мојата мајка. Сакана си.

Кога се гледаш во огледало, се надевам дека се чувствуваш сакано, како што јас се чувствувам кога ме гледаш. Затоа што си. Толку јако, јако, јако, многу јако. Те сакам со сето мое срце.

Затоа мамо, кога ќе се погледнеш во огледало, сакам да замислиш дека јас сум огледалото. Сакам да го видиш она што јас го гледам. Сакам да се сакаш себе си онака како што јас те сакам. Затоа што мамо, за мене си совршена, и многу си убава. Те сакам. Сакај ме.