Можат ли цигарите да го ослабнат дејството на вакцината против ковид-19?

226

Вакцината против „ковида-19“ е клучна алатка во борбата против пандемијата на коронавирусот.

Според Светската здравствена организација (СЗО), пушачите имаат поголем ризик од инфекција со коронавирус, затоа треба да се вакцинираат што е можно поскоро за да се заштитат.

Покрај тоа, пушењето исто така го намалува капацитетот на белите дробови и го зголемува ризикот од развој на неколку други респираторни заболувања. Многу извештаи наведуваат дека пушачите се изложени на поголем ризик од развој на потешка форма на ковида-19.

Д-р Вишаха Шавасани истакна дека луѓето не треба да пушат откако ќе ја примат првата доза на вакцината, бидејќи цигарите можат да го намалат одговорот на антителата. Таа препорача пушачите да користат лепенка за никотин во овој период и да избегнуваат цигари по вакцинацијата.

Шивдасани наведе уште неколку работи на кои треба да се придржува вакцинираното лице. Таа посочи дека секоја личност треба да спие шест часа ноќе во текот на неделата пред да биде вакцинирана. Таа исто така препорача пробиотици, наведувајќи дека 70% од имуните клетки се наоѓаат во варењето и дека затоа здравјето на цревата е од суштинско значење.

Таа посочи дека стресот исто така може да влијае на имунолошкиот одговор и ги советуваше луѓето кои треба да се вакцинираат да избегнуваат алкохол покрај цигарите најмалку три дена пред и по вакцинацијата, пренесува Times of India. Таа исто така препорача дополнителен внес на цинк што го зајакнува имунолошкиот одговор и истакна дека дефинитивно треба да јадете повеќе храна богата со протеини.