Модриот патлиџан е богат со антиоксиданси

140

Вистинското богатство во форма на мноштво на влакна и никако занемарливите количини на витамин B1 и B6, како и калиумот го прават модриот патлиџан моќен зеленчук.

Тој е одличен извор на бакар, магнезиум, манган, фосфор, ниацин и фолна киселина.

Сите горенаведени високо вредни материи и моќните антиоксиданси од кората на патлиџанот се ефикасни во борбата против холестеролот, што е и потврдено со најновите резултати од научната студија на универзитетите од Лондон.

Според некои истражувања се смета дека патлиџанот потекнува од Индија каде растел како дива билка, а прв пат е одгледан во Кина како плод корисен за исхрана.

Во Европа модриот патлиџан во Европа станал популарен во текот на 18-тиот век, кога Италијанците и Французите започнале да го одгледуваат овој зеленчук. Во Америка пристигнал тек во почетокот на 19-тиот век.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.