Што не знаете за вашата насмевка

802

Нема две насмевки кои се апсолутно слични. Секој има единствена насмевка, која се изразува во уредувањето на забите, нивната големина, колку бели се тие и т.н.

Многу ретко, сепак човек размислува за својата насмевка – тој ја прифаќа како нешто сосема природно, а вистината е дека таа е еден од најважните елементи во човечкото лице.

И бидејќи насмевката навистина е многу важна, козметичкиот стоматолог Стив Горман сподели интересни факти за неа:

1. Таа е повеќе од само заби. Белината, исправноста и симетријата на забите се трите главни фактори кои ја детерминираат атрактивноста на насмевката, но усните и непцата исто така не треба да се потценуваат. Добриот изглед на усните и непцата исто така е многу важен, сподели Горман. Осигурајте се дека имате добра хигиена на усната шуплина, за да се радувате на прекрасни заби. Што се однесува до усните, чувајте го нивното здравје, не дозволувајте да се испукани и избирајте секогаш квалитетна козметика.

2. Забите и ноктите имаат нешто заедничко. Вашиот добар изглед на забите е важен за непцата, како добро одржуваните нокти за прстите. Не ја игнорирајте добрата хигиена на забите и користете конец со кој ќе ги чистите и најмалите остатоци од храна, останата помеѓу забите. Само на тој начин ќе имате совршена насмевка.

3. Непцата не треба да крварат, кога ги чистите со конец или едноставно миете забите. Ако се појави крварење за време на која било од овие две активности, значи насмевката има потреба од помош. Според Горман крварењето е знак за мала инфекција, бидејќи во принцип вакво нешто не смее да се случува. Не оставајте ја оштетената зона да се излечи сама, а по неколку пати на ден ја чистете со конец и четка. Нејзиниот лек зависи од чистотата која ќе ја оставите. Ако по неколку дена крварењето продолжи, консултирајте се со стоматолог.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Продолжува на страна 2