МИСТЕРИОЗНИОТ АМЕРИКАНСКИ STONEHENGE | 10-те Антихристови заповеди, од кои првата е особено вознемирувачка

275

Поради 10-те пораки врежани на него, монолитниот споменик во Американската Georgia е во центарот на теориите на заговор, антиглобалистите, па дури и оние кои тврдат дека сето тоа е дело на сатаната.

The Georgia Guidestones е голем гранитен споменик во округот Elbert во американската држава Georgia. Високи речиси 6,1 метар, ако се вклучат и камењата во закопаните темели.

Над земјата, скулптурата е висока точно 5,5 метри и е направена од шест гранитни блокови тешки повеќе од 110 тони. Еден блок стои во центарот, а четири се наредени околу него.

Централниот камен стои потпран на пет блока, кои се астрономски ориентирани: процепот низ карпата го означува небесниот пол, хоризонталниот отвор го означува годишниот тек на Сонцето, а сончевите зраци низ каменот на врвот означуваат пладне во текот на годината.

Недалеку од скулптурата, во западен правец, на теренот стои дополнителна плоча која дава некои информации за историјата и целта на Guidestones. Иако споменикот е подигнат во 1980 година, неговото потекло е обвиткано со превез на тајност. Во јуни 1979 година непознато лице под псевдоним R.C. Christian, ги нарачал монолитите од Elberton Granite Finishing Company.

“Мислев дека имам работа со лудак”

Joe Friendly, подоцна раскажал како мислел дека има работа со лудак и се обидел да го одврати од проектот давајќи му превисока цена и разни дополнителни работи и експерти кои требало да ги плати, но Christian се согласил на сѐ. Тој за Friendly изјави дека претставува група луѓе кои веќе 20 години планираат да го подигнат овој споменик и сакаат да останат анонимни. Christian го купил имотот од локален земјоделец, под услов да може да го пасe својот добиток.

Розенкројцери?

Но, веќе од псевдонимите можеше да се насети каква е оваа “група Американци кои бараат добра причина”. Некои тврдат дека псевдонимот всушност се заснова на Christian Rosenkreuz, легендарниот основач на Езотерично-мистичното друштво на розекројцерите кои тврдат дека потекнуваат од Германија од 13 век. Во нивниот манифест од 17 век, така зборувале за тајното знаење и се залагале за трансформација на човештвото.

Но, освен мистичното потекло, пораките на овие надгробни споменици се многу позагрижувачки.

Споменикот е изгравирана порака со десет постулати, напишани на осум живи” јазици (англиски, шпански, свахили, хинди, хебрејски, арапски, мандарински и руски), и пократка порака напишана на врвот на структурата на четири “мртви” јазици: вавилонски, на старогрчки, санскритски и со египетски хиероглифи.

1. Чувајте ја човечката популација под 500 милиони во постојан баланс со природата.
2. Усмерувајте го размножувањето мудро – со зголемување на различноста и зајакнување на кондицијата
3. Обединете го човештвото со нов жив јазик.
4. Вледејте со страстна желба – вера – традиција – и со сите нешта мерени со разум.
5. Заштитете ги луѓето и нациите со праведни закони и непристрасни судови.
6. Дозволете им на сите народи самоуправување, а надворешните спорови оставете ги на светскиот суд.
7. Избегнувајте безначајни закони и непотребни службеници (бирократија).
8. Урамнотежете ги личните слободи со социјалните обврски.
9. Вреднувајте ја вистината – убавината – љубовта – барајќи хармонија со бесконечното.
10. Не бидете ракот на Земјата – оставете простор за природата – оставете простор за природата

Нов светски поредок, масони, ѓаволска работа…

Имајќи предвид дека на Земјата во времето на подемот веќе живееле повеќе од четири милијарди луѓе, популацијата од 500 милиони звучи прилично страшно. Ова е причината зошто многу противници тврдат дека споменикот е всушност заповеди во Новиот светски поредок – општество што сакаат да го постигнат наводно тајните друштва или дека тоа е елита која сака да ги истреби луѓето, оставајќи ги само избраните или поробените. Некои истакнуваат дека се е масонско масло, а други, секако, сè поврзуваат со сатанизмот, па затоа постулатите ги нарекуваат заповеди на Антихристот.

Но, има и такви кои тврдат дека тоа се едноставно инструкции, односно желби за подобро општество по катаклизмата, а во прилог на тоа доаѓа дека се издигнати во екот на Студената војна.